lauantai 2. elokuuta 2014

Sievin vanha kirkko

Viikon kirkko on palannut kesälomiltaan ja on aika jälleen katsella mitä moninaisimpia kirkkorakennuksia eri puolilta maatamme. Tämänkertainen kirkkokohteemme sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Sievin kunnassa. Vuorossa on Sievin vanha kirkko.

Harvoin kirkon löytäminen on ollut niin vaivalloista kuin tämän kirkon kohdalla. Tuntui että joka lähde vaikenee sen sijainnista. Google-kartoistakaan kirkon sijainti ei selvinnyt, vaikka tämäntyyppiset rakennukset niissä yleensä näkyvätkin. Lopulta löysin jonkinlaisen paikkaan viittaavan osoitteen, Vanhankirkontien. Auton nokka siis sitä kohti, eiköhän se kirkkokin sen varrella sijaitse.

Auton navigaattoripa ei löydäkään Vanhankirkontietä. Sen verran kuitenkin muistin, että kirkko sijaitsee Sievin keskustasta kymmenisen kilometriä Kokkolaan päin. Jossain vaiheessa, epätoivon  jo melkein saavuttaessa, näin valtatien oikealla puolen kyltin Vanhakirkko. - Löytyihän se sentään näilläkin tiedoilla ja hataralla muistikuvalla!

Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen. Oikealle kääntyvä tie ei ollutkaan karttojen Vanhankirkontie, vaan jokin ihan muu, joka ei edes jäänyt mieleeni. Usean kilometrin ajon jälkeen kapeata metsätietä pitkin viitat kuitenkin osoittavat vanhan kirkon parkkipaikalle. Nousin autosta ulos helteeseen ja mitä sitten näin:

Tällaisen minä siis näin. Vanhan kirkkovainaan muistoksi pystytetyn hautakiven. Oikeaa vanhaa kirkkoa on turha siis tavoitella, mutta paikalla oli muutakin ja se itse asiassa olikin syy, miksi olin tästä paikasta kiinnostunut:

Tämä vanhan kirkon paikalle vuonna 1956 rakennettu kappeli on erittäin idyllinen. Ulkoisesti se muistuttaa täysin päätytornillista pitkäkirkkoa, mutta mitat ovat huomattavasti keskikokoista kirkkorakennusta pienemmät, mikä tekee siitä suorastaan söpön näköisen.

Kappelin ovet eivät luonnollisestikaan olleet tuona kesäiltana auki, mutta sen verran sain selville, että sen sisustuskin on hyvin samanlainen kuin kirkoissa yleensä; mm. alttaritaulu ja alttaripöytä ovat aivan samoin sijoitettu torniosan vastakkaiseen päätyseinään. Parveketta sen sijaan kappelissa ei ollut lainkaan.

Tällä samalla paikalla on ennen tätä kappelia sijainnut järjestyksessä kolme Sievin kirkkorakennusta vuodesta 1654 -lukien. Nykyinen, järjestyksessä viides kirkko ja sen edeltäjä sen sijaan rakennettiin Sievin nykyiselle kirkonkylälle.

Google maps antaa kirkolle osoitteeksi Vanhankirkontie, Sievi.


Komenteista löytyy lisätietoja niin vanhasta kirkosta kuin nykyisestä vanhan kirkon kappelistakin!




9 kommenttia:

  1. Tuossa en ole tainnut käydä, keskiaikaiset olen kiertänyt sekä rauniot että sakastit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä tästä blogistanikin muutamia löytyy, joista mielestäni yksi pysähdyttävimpiä on tuo Korsholman rauniokirkko Vanhassa Vaasassa. Kiitos kommentista Ulla ja tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen valinta JPK, varsinkin kun oli vasta blogissani oli puhe niistä Achreniuksista, etkä muistanut kuulleesi niistä tarinoita. :) Vanhallakirkolla nimittäin toimi aikoinaan kappalaisena muuan Simon Achrenius. Simonin veli oli kuuluisa Rukoilevaisuus-liikkeen herännäisjohtaja ja runoilija Abraham Achrenius. Simonin lapsista ainakin Henrik (1730–1798, mm. Nousiaisten kirkkoherra) ja Simo (1729–1782, mm. Paltamon ja Pietarsaaren kirkkoherran apulainen) jatkoivat tämän yhden 1700-luvun merkittävimmän pappis/runoilijasuvun perinnettä. Henrik Achrenius on myös kirjoittanut myös Sievin Vanhankirkon kappelin vihkiäisrunon vuonna 1765:

    Tuli Kircko kijtettävä
    Tämä temppeli korea
    EVIJÄRVEN edullisen
    SIEVIN kylän sijwollisen
    Asuwilda ahkeroilda
    Jämeöildä Salvetuxi
    Ratki hyvin Raketuxi
    Kirkon ennen eduttoman
    Warsin wanhalle sialle

    Nämä tiedot on poimittu Kirjasto Virman nettisivuilta:
    http://www.kirjastovirma.net/sievi/historiaa/seurakunta
    http://www.kirjastovirma.net/henkilogalleria/Achrenius_Simo
    http://www.kirjastovirma.net/henkilogalleria/Achrenius_Henrik

    VastaaPoista
  3. Olet Pasi oikeassa. Melkoinen on sattuma ja sattumaksi se nyt jääkin, koska tämä tekstini on laadittu jo paljon aikaisemmin, ennen kuin tuosta Achreniuksesa oli puhetta. Toisaalta, itse keskityn näissä kirkkokuvauksissa enemmän noihin itse kirkkorakennusten historiaan ja arkkitehtuuriin. Siinäkin sitä sarkaa riittää. Mutta mielenkiintoista tietoa ja oli aikamoinen sattuma että tuo nyt juuri ilmetyi! :)

    Kirjastovirman kanssa olen nyt hiukan eri mieltä siinä, että ensimmäinen kirkko olisi ollut kappeli. Tätä tuossa artikkelissa ilmeisesti perustellaan sillä, että Sievi oli tuolloin kappeliseurakunta. Tällä ei kuitenkaan ole lainkaan merkitystä tuohon seikkaan ja ensimmäinen kirkko, joka tällä paikalla sijaitsi, oli nimenomaan kirkko, ei kappeli. Kirkko ja kappeli kun ovat aivan kaksi eri asiaa. Uskon että tuo hautakivi pitää paikkansa.

    Tuo runo tuossa koskee siten kolmatta kirkkoa, joka nousi tälle paikalla kuitenkin vasta 1775.

    Mielenkiintoista historiaa joka tapauksessa. Kiitos Pasi!

    VastaaPoista
  4. Aika hyvä sattuma tosiaan, mutta joo, aika monen paikkakunnan kappalaisena on joku Achrenius ollut. :) Tuolla Kirjasto Virman sivuilla oli tosiaan epäselvästi esitetty monennestako kirkosta/kappelista oli kysymys. Uskon, että sinulla on parempi tieto. :)

    VastaaPoista
  5. Ensimmäiseksi kiitoksia tästä blogista... tätä on ollut kiva lukea, varsinkin kirkkoesittelyt on tullut luettua melkoisen tarkkaan!
    Ja nyt tämän kotipitäjäni kappelin esittelyn myötä innostuin jopa kommentoimista kokeilemaan... Voisin kirjoittaa jotain lisätietoa kappelista, jos sopii ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa vaan myös kommentoimaan! Mukavaa että luet blogiani. Pistä vaan lisätietoa tähän kommentteihin! Se on nimen omaan tämän kohteen kohdalla hieno juttu, kun en tästä niin kovasti itse tietoa löytänyt. :)

      Poista
  6. Itselläni ei kappelista sen kummemmin tietoa ole, mutta sieviläisten omassa historiakirjassa; Sievistä sommaan näkköön kirjassa on Vanhankirkon kappelista kerrottu mm. seuraavaa:

    "Sievissä on ollut vuodesta 1938 kolme hautausmaata. Vanhin niistä, Vanhankirkon hautausmaa perustettiin vuonna 1654.
    Se jäi käytöstä kun uusi kirkko rakennettiin Pekanmäelle. Vanhankirkkolaisten keskuudessa heräsi 1930-luvulla ajatus,
    että entinen Sievin heimon hautausmaa ja entisten kirkkojen paikka olisi kunnostettava. Rovasti Peura suhtautui myötämielisesti ajatukseen ja hankki hautausmaalle käyttöluvan, joka saatiin v. 1938. Taiteilija Ilmari Wirkkala teki hautausmaalle suunnitelman ja kartan.

    Myöhemmin kyläläisten toiveeksi tuli rakentaa pyhättö vanhalle kirkon paikalle ja 28.5.1951 kirkkovaltuusto päätti, että kappeli rakennetaan. Talvella 1951 kerättiin eri puolilta pitäjää noin 200 tukkipölkkyä rakennuspuiksi. Toiset 200 runkoa ostettiin valtiolta.
    Kappeli rakennettiin talkoovoimin ja se vihittiin käyttöön 8.8.1954, jolloin oli myös Sievin seurakunnan 300-vuotisjuhla. Kirkkoherra Hannu Koskimies maalasi kappeliin alttaritaulun sen valmistumisvuonna. Kappelissa on kaksi kyläläisten lahjoittamaa kattokruunua sekä neljä lampettia muistoina vanhoilta ajoilta. Tapani Wirkkala on suunnittelut myös hautausmaan portin, joka rakennettiin talkoilla vuonna 1967."

    Kappelin sisäpihalle on muuten siirretty vanha kuppikivi; entisaikainen uhrikivi.
    Tuosta linkistä löytyy lisätietoa, mikäli kiinnostuit... http://yle.fi/uutiset/sievin_kuppikivi_on_harvinaisuus/6208334

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja. Siinä tulikin monenlaista tietoa niin minulle kuin varmasti blogin lukijoillekin!

      Poista

Kiitos kommentistasi!