Pirkanmaan pääkaupunki ja maakuntakeskus, 220 000 asukkaan Tampere, itsenäistyi alunperin Messukylän kunnasta. Ensin siitä tuli Messukylän kappeliseurakunta 1700-luvulla, kunnes vuonna 1860-perustettiin itsenäinen Tampereen kaupunki Messukylän naapurikunnaksi. Tämä olikin suoraastaan pakko tehdä; Tampereen kappeliseurakunta oli kasvanut hyvin nopeasti ja oli tuolloin jo huomattavasti emäseurakuntaansa suurempi. Nykyisin tuo entinen emäpitäjä, Messukylä, on puolestaan osa Tamperetta, sen Itäpuolella sijaitseva kaupunginosa.
Edellä mainittu selittää seikan, miksi Tampereen ensimmäinen kirkko valmistui suhteellisen myöhään, vasta 1800-luvun alkupuolella. Siihen asti Tampereen kirkkona toimi nyk. Messukylän vanha kirkko. Emäseurakunnan (lähinnä kirkkoherran) valta oli vahva, eikä Tampereen puolelle kirkkoa aikaisemmin rakennettu. Itse asiassa ei olisi rakennettu vielä tuolloinkaan, mutta esivalta myönsi poikkeusluvan kirkon rakentamiseen vastoin Messukylän kirkkoherran ja hänen kannattajiensa tahtoa. Rakennusvaiheessa epäiltiinkin kirkon olevan vain väliaikainen ja lyhytikäinen, mutta toisin kuitenkin kävi ja vanha kirkko seisoo ylväänä ja ryhdikkäänä Tampereen ydinkeskustassa edelleen. Katsotaanpa itse kirkoa vähän tarkemmin.
Tämä Arkkitehti Carlo Bassin piirustusten mukaan rakennettu Tampereen vanha kirkko valmistui vuonna 1824. Itsenäistyvä Tampere sai ensimmäisen oman kirkkonsa aivan ydinkeskustaan keskustorin laidalle. Carl Ludvig Engelin piirtämä tapuli valmistui kirkon viereen neljä vuotta myöhemmin.
Kirkkoa on laajennettu, muuteltu ja korjattu useaan kertaan. Nykyisin se on lähes alkuperäisasussaan. Istumapaikkoja on 310. Jeesusta Getsemanessa esittävän alttaritaulun on maalannut taidemaalari Robert Ekman vuonna 1831. Urkujen julkisivu, eli fasadi,on peräisin kirkon ensimmäisistä uruista vuodelta 1848. Nykyisin historiallisen fasadin takana on kuitenkin vuodelta 1988 peräisin oleva Kangasalan urkurakentamon rakentama 21-äänikertainen soitin.
Kirkko on nykyisin yksi tuomiokirkkoseurakunnan kirkoista. Uusklassismia edustava kirkko toimii nykyisin pääasiallisesti ruotsinkielisen Luterilaisen seurakunnan kokoontumispaikkana. Siellä pidetään myös englanninkielisiä jumalanpalveluksia. Se on myös suosittu vihkikirkko.
Osoite: Keskustori, Tampere
Messukylän vanhan kirkon esittelyn voit halutessasi katsoa tästä
dat ziet er heel mooi en goed onderhouden uit.
VastaaPoistaIt's true! Thank you for your comment Cobie.
PoistaTodella kaunis kirkko siellä!
VastaaPoistaTuohan on siis yksi viidestätoista kaupungin alueella olevasta Luterilaisesta kirkosta. Mutta kaupungin ensimmäinen aikoinaan oli. Vaikuttavuudellaan tuomiokirkko on varmasti ehdoton ykkönen ja turistikohde. Mutta onhan tuokin kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan ja historiansa puolesta se on erityinen. Kiitos kommentista Minttuli.
PoistaSelkeän kaunis kirkko (ja ulkonäkö näyttää niin "siistiltä ja puhtaalta" ).
VastaaPoistaSait taas hienon kuvan, ei ole pahemmin vinouksia.
Kiitos Orvokki! Kuva on otettu joskus neljä vuotta sitten ja muistelen, että kuvankäsittelyssä tapulia piti vähän suoristaa. Enemmänkin olisi voinut, mutta kuva alkoi sitten "oireilla" muuten :) Nuo vääristymät on monesti näissä tosi ongelmallisia.
PoistaTapulin kello edistää minuutin:)
VastaaPoistaNo hyvä että silti niin. Joskus kun olen nähnyt neljäkin kellotaulua tapulissa ja ne kaikki ovat näyttäneet eri aikaa :)) Kiitos Harry.
Poista