lauantai 31. toukokuuta 2014

Ylihärmän kirkko

Nykyisin Kauhavaan kuuluvan Ylihärmän puukirkko on todella tyypillinen vuosisatansa edustaja. Se vuosisata on 1700-luku ja meillä suomessa säilyneet kirkot ovat yleensä rakennettu sen loppupuolella. Kirkon tunnistaa erittäin helposti kirkonrakentaja Antti Hakolan työksi jos tyyliä tuntee. Näin kävi ainakin itselleni jo alkuvilkaisusta. Kirkon oppaasta, seurakunnan nettisivuilta ja Wikipediasta selvisi sitten vielä vähän lisää...

Mikäs tästä nyt sitten tekee ulkonaisesti 1700-luvun puukirkon? Se on yksinkertaisesti tämä muotokieli. 1700-luvulla oli tapana rakentaa tietynlaisia muotoja puukirkkoihin; ennen muuta sipulihuippuja (tapahan on ortodoksisissa kirkoissa käytössä edelleen), jyrkästi nousevia kattoja sekä vielä monenlaisia viisteitä nurkkiin niin seiniin kuin kattoonkin. Tämäkin kirkko on sekä sisäviistetty (45 asteen kulma kirkon keskiosan seinissä), että ulkoviistetty (sama juttu kirkon sakaroiden nurkissa). Kaikkiaan tällainen rakenne saa aikaan sen, että kirkon seinissä on peräti 24 nurkkaa! Hakolan kirkonrakentajasuku on rakentanut paljon tämäntyyppisiä kirkkoja. Kaiken kaikkiaan hienonmuotoinen kirkko, joka näytti ainakin ulkoapäin katsottuna olevan varsin hyvässä kunnossakin.

Kirkko valmistui tarkalleen ottaen vuonna 1787. Tosin hupaisana yksityiskohtana voisi mainita, että rakennuslupa kirkolle heltisi vasta edellisenä vuonna, 1786, kun sitä  oltiin rakennettu "omin luvin" jo "neljäntoista kyynärän korkeuteen". :) Tätä episodia olivat edeltäneet useat epäonnistuneet anomukset kirkon rakentamiseksi. Paikalliset isännät ryhtyivät kuitenkin toimeen ja kun lupa kirkon rakentamiseen vihdoin kuninkaalta tuli, olikin sen rakennustyö jo valmiiksi täydessä vauhdissa.

Nykyinen alttaritaulu on taiteilija Lauri hämäläisen maalaama ja peräisin vuodelta 1948. Niin ikään nykyiset urut ovat vuodelta 1985. Niiden rakentaja on Hans Heinrichin urkurakentamo.

Kirkko edustaa 1700-luvun jälkipuolen kansanomaista puukirkonrakennustyyliä. Sen vieressä sijaitsee Carl Ludvig Engelin suunnittelema kellotapuli vuodelta 1828. Se tosin jäi kuvaamatta; Silloin kun kolme vuotta sitten tämän kävin kuvaamassa, tapulikuvalle ei silloisessa blogissani ollut suurempaa tarvetta.


Osoite: Päämajantie 29, Ylihärmä, Kauhava

6 kommenttia:

  1. Hyvin kaunis pelkistetty kirkko. Ei liioin kruusauksia.
    Harvemmin näkee ihan valkoista kirkkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on itse asiassa perusmuodoiltaan aika samanlainen kuin se Ylitornion kirkko sinun bogissasi pari päivää sitten. Vähän pelkistetympi tosin. Kyllä noita valkoisiakin kirkoja on, mutta tosiaan harvemmin. Onhan meillä niistä tunnetuin Helsingin tuomiokirkko.

      Poista
  2. Komea kirkko ja tuo katto on taideteos.

    VastaaPoista
  3. Kaunis. Ja niin pieni ja valkoinen, että häviää lumeen, kun ja jos tuonne tulee paljon lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten hyvä huomio. "Suojaväri" :) Tuohan voisikin olla metka kuvattava talvella.

      Poista

Kiitos kommentistasi!