lauantai 10. toukokuuta 2014

Suoniemen kirkko

Tässä kirkko, jota ei varmasti sattumalta bongaa, ellei sitten satu seuduilla asumaan. Se sijaitsee Nokialla Suoniemen kylässä pitkien, lähes metsäautoteitä muistuttavien kulkuyhteyksien päässä. Etäisyyttä Nokian pääkirkolta on lyhimpiä reittejä ajaen noin 20 kilometriä. Maisemat kirkolle ajettaessa ovat sinänsä varsin kauniit ja itse kirkkokin sijaitsee kauniilla paikalla lähellä kauniin Kuloveden rantaa.

Kirkko valmistui vuonna 1803 silloisen itsenäisen Suoniemen pitäjän kirkoksi. Kirkon suunnitteli ja sen rakennustöitä johti Siurolainen mylläri, Gustaf Stenman. Tapuli rakennettiin kirkon yhteyteen hieman myöhemmin, vuonna 1820.

Nykyinen alttaritaulu on taiteilija Felix Frangin maalaama ja vuodelta 1903. Kirkon arvokkain esine sisätiloissa lienee kuitenkin ainutlaatuiset, täysin alkuperäisasussaan säilyneet Bror Axel Thulén rakentamat 12-äänikertaiset urut vuodelta 1903. Kirkossa on istumapaikat 520 henkilölle.

Arkkitehtoonisesti kirkko on sinänsä varsin perinteinen sisäviistettyi ristikirkko. Sitä ympäröi kauniisti kumpuileva pieni hautausmaa.Osoite: Suoniementie 549, Sarkola, Nokia10 kommenttia:

 1. Hieno kuva hienosta kirkosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan nätti. Kaikessa yksinkertaisuudessaan. :)

   Poista
 2. Onkohan jonnekkin luetteloitu kaikki Suomen kirkot? On niitä vallan paljon luulen, pienemmissäkin kylissä. Tässä odottelen taas parempaa säätä ja paikallisten kirkkojen kuvausta.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Katsohan esimerkiksi tätä sivustoa. Täältä löytyy ymmärtääkseni kaikki maamme Evankelis-Luterilaiset kirkot harrastuspohjalta kuvattuna. Mekoisen työn on sivuston ylläpitäjä tehnyt. Tämä on hyödyllinen sivusto myös ihan kuvakulmien katselemiseen eri kirkkojen kohdalla: http://www.kolumbus.fi/hannu.j.asikainen/kirkot/

  Lisäksihän sitten meiltä löytyy Katolisia kirkkoja, joista enin osa on Ortodoksikirkkoja sipulihuippuineen. Jonkin verran on myös näitä Roomalais-Katolisiakin. Näistä minulla ei ole mitään listoja olemassa.

  Jos vielä skaalaa laajennetaan, ja otetaan mukaan ns. vapaiden suuntien kirkot, määrä on todella valtava. Itse keskityn kuitenkin näihin perusluterilaisiin kirkkorakennuksiin. Niitäkin löytyy maastamme n. 850.

  Hyvät viikonloput myös sinne Kanta-Hämeeseen!

  VastaaPoista
 4. Nyt on pakko kysyä.
  Eilen kommentoin ja kommenttini hävisi?
  Teinkö minä jotain väärin, tämän linkin lähetin.
  http://www.kirkesok.no/kirker/Skjervoey-kirke
  Pahoittelin sitä, että en kuvaa tarpeeksi ympäristöäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä perille tuli, kiitos vaan! Se tuli tuon aiemmin esitellyn Eräjärven kirkon yhteyteen. Vastasinkin siihen. Tuo linkkisi oli hieno. Ei muuta kuin sopivalla säällä kohdetta kuvaamaan! Nämä on aina kiitollisia kuvauskohteita, ainakin yleensä. :))

   Poista
 5. Minun maantiedossani oli aukko, en olisi tiennyt Suonimeä ilman tarkennusta.
  Kirkko on oikein kutsuvan näköinen pyhättö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan kaunis. Luulen, että monelle muullekaan tuo Suoniemi ei ole ihan tutuimmasta päästä. :)

   Poista
 6. Harmahtava kirkko, mutta silti kaunis pikkusievään tapaan.
  Useat tuollaiset pienet paikannimet on myös minulle tuntematonta maastoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä varsinkin on sellainen, ettei sitä niin helposti löydäkään jos ei osaa hiukan hakea. Niin kylää kuin kirkkoakin. :) En kadu että tuli tuollakin käytyä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!