lauantai 24. toukokuuta 2014

Aitolahden vanha kirkko

Niin. Aitolahden ”Wanha” kirkko Tampereella. Tämän kirkon kohdalla olisikin tässä kirkkosarjassa mahdollisuus oikein kunnon huijaamiseen, koska sen ulkonäkö antaisi siihen niin otollisen mahdollisuuden. Sääli, että aprillipäivä meni jo. :)  Voisin väittää kirkon olevan keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka vanhimmat osat olisivat jostain 1500-luvulta. Voisin ehkä myös väittää kirkon jossain vaiheessa kärsineen tulipalon, minkä johdosta sekä kirkon että tapulin katto rakennettiin uudelleen ja että tuossa yhteydessä kirkkoa muutenkin hieman modernisoitiin. Menisi läpi? Kyllä, ainakin itselleni voisi hyvinkin mennä, jos en taustaa tietäisi. Keskiaikainen illuusio on sen verran vahva.

Totuus on tämän kirkon kohdalla kuitenkin uskomattomasti jotain ihan muuta. Kirkko on rakennettu, ja nimenomaan rakennettu, vuosina 1927-1928! Tämä keskiaikaista harmaakivikirkkoa muistuttava kirkko on ainutlaatuinen harvinaisuus maamme 1900-luvulla rakennettujen kirkkojen joukossa. Sen suunnittelija on arkkitehti Birger Federley.

Kirkkoon mahtuu istumaan 220 henkilöä. Kirkko on sisältä koristeltu taiteilija Kalle Löytänän maalauksin. Näistä maalauksista löytyy niin poikasiaan sydänverellä ruokkiva pelikaani, kuin myös enkeleitä ja ristiinnaulittua Kristusta esittäviä aiheita.

Alttaritauluna toimivan lasi-ikkunan on maalannut taiteilija Fritz Hilbert.

Kirkon alkuperäiset, vanhat urut ovat 19-äänikertaiset ja Kangasalan urkutehtaan vuonna 1928 rakentamat. Kirkko on viimeksi remontoitu vuosina 1996-1997.

Erillisessä tapulissa on kaksi kelloa, joista vanhempi on peräisin Venäjältä. Suurempi ja uudempi kelloista on Lokomon valmistama.

Kirkkoa ympäröi pieni hautausmaa.

Alle satavuotias Aitolahden vanha kirkko on valittu yhdeksi Tampereen kulttuurimuistomerkiksi sen arkkitehtoonisen harvinaislaatuisuuden vuoksi. Kirkon syrjäinen sijainti sai 2000-luvulla aikaan sen, että Aitolahden seurakuntaan valmistui uusi, moderni kirkko Olkahisten kaupunginosaan. Tämän kirkon olen esitellyt blogissani jo aikaisemmin. Vanha kirkko on kuitenkin vielä rinnalla aktiivisessa käytössä varsinkin kesäisin hääkirkkona.


Osoite: Aitoniementie 268, Tampere


14 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen kirkko :) Ihanaa kesää sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Ronja! Tuo olisi vieläkin paremman näköinen ihan keskikesällä, jolloin nuo tapulin edessä olevat sydänkuviot olisivat täynnä kukkia. No, menettelee näinkin. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Sitä se on. Ja kun vielä vuosimallin tietää, niin melkoinen on tapaus.

   Poista
 3. Kaunis kivikirkko, voisi olla vanhempi, eli täydestä olisi huijauksesi mennyt.
  Tulee mieleen Espoon vanha Kivikirkko. On samantapainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis nykyinen Espoon tuomiokirkko ilmeisesti. Katsopa tarkkaan tuota päätyseinän yläosan kuviointia, joka näyttää olevan näissä kahdessa kirkossa lähes identtinen. Hyvin on tyyli saatu kopioitua. Hienoa!

   Poista
  2. Tuo Espoon kirkko on aina vaan espoolaisen suussa Kivikirkko. Mutta samaa tarkoitetaan. Ja samantapainen kuvio on.
   Olen yrittänyt kuvata sitä useastikin, mutta aina tulee vääristymiä. Täytynee mennä oikein tosissaan yrittämään, jahka pääsen tuosta Sveitsistä eroon. Sielläkin jätin kirkot kuvaamatta just ed. syystä - eikä ne mahtuneet mun kamerakuvaan, tai sitten oli aina jokin toinen rakennus edessä.

   Poista
  3. Orvokki, et saa millään kuvattua niin ettei vääristymiä lainkaan tule. Pitäisi olla niitä neliskulmaisia laatikkokameroiden objektiiveja:) Jos vääristymistä haluaa eroon, ne on pakko oikoa kuvankäsittelyssä. Itse käytän yleensä tuota ilmaista Gimp-ohjelmaa siihen. Melkein aina joudun korjaamaan tätä(kin) puolta kirkkokuvista.

   Poista
 4. Hyvä tarina ja syvennys, näin sitä viisastuu etänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuossa itsekin hämmästyin aika tavalla, kun aloin tutkia kohdetta tarkemmin. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Tuolla oli mukava oikein hetki sisällä istua kun ympäristökin oli niin tavattoman kaunis ja rauhallinen. Kiitos Kirsti.

   Poista
 6. Onneksi pääsit sisälle. Todella kausnis kirkko, niin sisältä kuin ulkoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt viime aikoina päässyt sisälle moneen mielenkiintoiseen kirkkoon. Olen aika innoissani julkaisemaan niitä kuvia jo nyt, mutta mennään nyt kuitenkin yhden kirkon viikkotahtia ja nämä mahdolliset vanhojen kuvien päivitykset siihen päälle. :) Kiitos Katinka.

   Poista

Kiitos kommentistasi!