lauantai 11. tammikuuta 2014

Messukylän vanha kirkko

Messukylä on nykyinen Tampereen kaupunginosa, mutta sillä oli vuoteen 1947 asti kunniakas historia itsenäisenä kuntana, jonka ympärille aikoinaan Tampere alkoi kasvaa ja rakentua. Kirjailija Kalle Päätalo kuvaa Iijoki-sarjassaan tuota itsenäisen Messukylän aikaa, jonka viimeisinä vuosina hän muutti paikkakunnalle.

Messukylän vanha kirkko on koko Tampereen vanhin meidän päiviimme asti säilynyt rakennus. Se on peräisin 1500-luvun alkupuolelta. Jo ennen tätä aikaa paikalla sijaisi sadan vuoden ajan puukirkko, josta on peräisin nykyiseseen kirkkoon säilytetty, aikoinaan puukirkon yhteyteen rakennettu kivisakaristo.

Aikoinaan kirkon vieressä sijaitsi myös kellotapuli, mutta tämä Matti Åkerblomin työ purettiin uuden kirkon valmistuttua vuonna 1879.

Kirkon sisältä löytyy monia 1400-luvulta peräisin olevia puuveistoksia. Veistoksista arvokkain, Neitsyt Mariaa esittävä, on siirretty Kansallismuseoon. Krusifiksiveistos on sijoitettu alttarille. Itse alttaritaulu on tuntemattomaksi jääneen tekijän työ vuodelta 1783. Saarnastuolin kirkkoon lahjoitti 1600-luvulla maaherra E. J. Creutz ja se on lajissaan maassamme ainutlaatuinen.

Vanha kirkko on pitkin pitkää historiaansa kokenut aikalaistensa tavoin monia muutostöitä. 1600-luvulla kirkkosali koristeltiin monin maalauksin. 1950-luvun lopun restauroinnissa näiden maalausten jäännökset palautettiin kalkkimaalin alta uudelleen esille. Tuolloin itse asiassa tämä arvokas, uuden kirkon valmistuttua vuosikymmeniä hylättynä lojunut kirkkorakennus palautettiin uudelleen käyttöön. Kirkon nykyinen käyttö rajoittuu kuitenkin kesäaikaan. Monille tilaisuuksille se tarjoaa tunnelmalliset puitteet.

Osoite: Kivikirkontie 2, Tampere12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Seijastiina. Tuo on valokuvauksellinen kirkko ja kauniissa maisemassa.

   Poista
 2. Tämä on kaunis kirkko, kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi olla kuvissa vielä parempi kesän vehreydessä, mutta saahan tuosta käsityksen näinkin. Mutta kaunis on joka tapauksessa. Kiitos Saraheinä kommentista.

   Poista
 3. Ihastelen näitä vanhanaikaisia kirkkoja.
  Nykyisiin kirkkoihin ei tuhlata enää niin arkkitehtuurista koreutta kuin ennen muinoin.

  Kaunis tunnelmaiset kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Siinä toisaalta onkin näiden kirkkokuvauksien rikkaus, että löytyy niin monenlaista tyyliä. Ja siinä sitä joskus onkin haastetta saada joku vähemmmän perinteisessä mielessä kaunis näyttämään kuvassa jos ei hyvältä, niin ainakin vähemmän rumaltä. Tämä oli kuvauksellisesti helppo tapaus. Kiitos Liplatus kommentista.

   Poista
 4. Ihanan kaunis kirkko ja tekstistäsi selvisi, että se on myös hurjan vanha.

  VastaaPoista
 5. Vanha kuin mikä mutta onneksi nykyään arvoisessaan kunnossa. Kiitos kommentista Orvokki.

  VastaaPoista
 6. Jykevä vanhanajan kirkko aidosta kivestä. Hieno on!

  VastaaPoista
 7. Tosi kaunis kirkko, tässä on sitä jotain :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!