lauantai 4. tammikuuta 2014

Kiikan kirkko

Kiikan kunta, tai oikeammin silloinen pitäjä, perustettiin jo vuonna 1662. Itsenäistä kunnalliselämää kesti huomattavan pitkään, sillä vasta vuonna 1981 Keikyän ja Kiikan kunnat yhdistettiin uudeksi Äetsän kunnaksi. Äetsä taas puolestaan yhdistettiin vuoden 2009 -alusta yhdessä Mouhijärven kanssa Vammalan kaupunkiin. Syntytynyt uusi kunta sai nimekseen Sastamala.

Kiikan puinen päätytornillinen ristikirkko on peräisin vuodelta 1807. Sen piirustukset laati Tukholman Intendenttikonttori ja sen vastaavana rakentajana oli kirkonrakentaja Matti Åkergren. Kirkko on nykyisin väriltään punainen, jonka värinen se oli alunperinkin. Alkuperäinen kellotorni purettiin vuonna 1884 ja tilalle rakennettiin nykyinen, uusgotiikkaa edustava torni. Tosin senkin nykyinen ulkomuoto on suurimmaksi osaksi peräisin vuoden 1952 peruskorjauksesta. Kirkko on tiettävästi järjestyksessään jo kolmas tällä samalla paikalla sijaitseva kirkko.

Kirkon alttaritaulun on maalannut Alexandra Såltin. Kristuksen kirkastumista esittävä taulu on peräisin vuodelta 1884. Nykyisissä urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamissa uruissa vuodelta 1990 on 22 äänikertaa.

Kirkon päälle kaatui vuoden 2011 Tapaninpäivän myrskyssä suuri kuusi. Katossa näkyvä vihreä väri lienee vielä peräisin tuosta tapahtumasta. Suurempaa vahinkoa tuosta ei tiettävästi kuitenkaan kirkolle aiheutunut.

Osoite: Kiikanojantie 8, Äetsä                      

5 kommenttia:

 1. On upee kuva ja kaunis kirkko punainen, hyvin nätti ♥
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 2. Tosi hieno kuva kirkosta. Hieno on kirkkokin.

  VastaaPoista
 3. Komea kirkko ja katon keskikohta ihastutti erikoisuudellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tuo keski"kupoli" on tosiaan aika ainutlaatuinen. Kiitos Harry!

   Poista

Kiitos kommentistasi!