lauantai 31. elokuuta 2013

Heinolan kirkko

Heinola on 20 000 asukkaan kaupunki Päijät-Hämeen maakunnassa. Paikkakunnalla on mielenkiintoista historiaa: Se perustettiin alunperin vuonna 1776 silloisen Kymenkartanon läänin maaherran residenssiksi. Maaherran asuinpaikkana ollut Heinola sai kaupunginoikeudet sittemmin jo vuonna 1839. Samana vuonna maaherra muutti Mikkeliin. Heinola oli Kymenkartanon läänin keskuskaupunki. Läänin lakkautuksen jälkeen Heinola kuului Mikkelin lääniin. Vuoden 1997 -lääniuudistuksen jälkeen Heinola oli vuoteen 2009 -saakka osa Etelä-Suomen lääniä.

Heinolan maalaiskunta ja Heinolan kaupunki yhdistyivät uudeksi Heinolan kaupungiksi vuoden 1997 -alusta. Entisen Heinolan maalaiskunnan keskustaajamaa nimitetään edelleen Heinolan kirkonkyläksi, vaikka päätaajama onkin Heinolan kaupunkikeskus.

Arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen on myös vuonna 1811 valmistunut Heinolan pääkirkko. Tornittoman kirkon kahdeksankulmainen pohjamuoto on maamme kirkkorakennuksissa erittäin harvinainen. Se toi ainakin minulle mielleyhtymän laivasta tai veneestä, mutta pohjamuodolle on eri lähteiden mukaan ollut myös oma teologinen ideologiansa. Kirkon suunnitteli ja sen rakentamistöitä johti ruoveteläinen kirkonrakentaja Mats Åkergren.

Kirkossa on kaksi alttaritaulua, jotka molemmat ovat taidemaalari Robert Wilhelm Ekmanin maalaamia ja peräisin vuodelta 1863. Kirkossa on myös kaksi vaikuttavaa lasimaalausta vuosilta 1925 ja 1963. Istumapaikkoja kirkkosalissa on 450. 28-äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuonna 1972 -valmistamat.

Kirkon vieressä sijaitsee Carl Ludvig Engelin suunnittelema klassismityylinen kellotapuli vuodelta 1942. Kirkko tapuleineen sijaitsee pienehköllä mäellä ja on kohtuullisen tiheän puuston ympäröimä. Tämä tekee kuvausolosuhteista hieman haasteelliset.

Heinolan kirkon on museovirasto luokitellut erittäin arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.Osoite: Siltakatu 18, Heinola 


Itse kuvasta vielä: Kuvauspäivän vielä aamulla poutainen sää alkoi nopeasti keskipäivää kohti pilvistyä ja Heinolaan saavuttaessa vettä satoi lähes taivaan täydeltä. Tämä teki kuvauksesta hyvin nopean toimituksen, jossa kameraa ei kovin paljon turhaan säädelty, jos ylipäätään lainkaan. :)  Valitettavasti kirkko oli kiinni juuri sinä päivänä kun olin kameroineni liikkeellä. Sisällä olisi ollut mielenkiintoista poiketa jo siitäkin syystä, että tuon lyhyen kuvaussession aikana kastuin läpimäräksi ja sadesuoja olisi todella ollut tarpeen. :)

12 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia Kirkko-Maalta.
  Täältä löytyy usein paljon 'nostalgiaa'...
  Terveisin Eko

  VastaaPoista
 2. Ompa kyllä erikoisen mallinen kirkko. Hyvinhän onnistuit kuvaamaan sateesta huolimatta. Kyllä olis aina kiva kurkata sisällekkin, mutta eipä ne tahdo olla auki. Mulla sisko asuu Heinolassa, joten täytyypä joskus kävästä katsomassa kirkkoa, kun siellä poikkeaa :)Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Heinolan kirkko on ihan ok, monesti sitä olenkin ajatellut kuvata olevinani, mutta jäänyt on.
  Tuostapa sitä joka pv melkein mökille ohitse ajaa, tai milloin minnekin.
  Hyvät kuvakulmat kuvissa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista, Eko, Kirsti ja Seijastiina. Kyllä tätä kannattaa katsomassa käydä, muoto on tosi erikoinen ja näkemisen arvoinen tuo, veikaan, on sisältäkin. Itse kun vain olin juuri maanantaina liikenteessä ja sattui olemaan kiinni. Sopivan kuvakulman löytäminen on tässä haasteellista... Varsinkin kunnon sateessa, kuten itselleni kävi. :)

  VastaaPoista
 5. Me parecen magnificas estas imágenes y de una gran calidad para mi gusto, sigue así
  Un gran saludo de un gran seguidor

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muchas gracias, Juani Espejo Jurano. serie continúa!

   Poista
 6. Jännän mallinen, kauniin keltainen kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjamuoto vähän kuin veneessä. Kiitos Sirpa!

   Poista
 7. Jaa, sitä on sitten pistäydytty nurkalla ;) Harmi, että sade pilasi kuvausreisusi ja että ovet olivat kiinni, sillä tuo kirkko on upea sisältä.
  Kävitkö myös kuvaamassa entisen maaseurakunnan kirkon, eli pitäjänkirkon? Minusta se on vielä kauniinpi kuin tämä kaupungin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin sitä tuli pistäydyttyä. Tosin aikataulu oli sen verran tiukka, että jäi ensi kertaan tuo Maaseurakunnan kirkko. Täytyy samalla sitten pistäytyä siellä lintutalossakin ja yrittää tuonne pääkirkkoonkin sisälle. Muuten oli sinänsä onnistunut reissu. Heinolan jälkeen alkoi hieman sadekin helpottaa. Kiitos Tiitsa!

   Poista
 8. Hehe, saitpas tämänkin kirkon kaapattua muistikortille säästä huolimatta. Hyvä, että jokunen kuva tulee otettua myös sateessa, eihän kirkkogalleriakaan voi olla pelkkää auringonpaistetta (kunhan vaan kamat kestää). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän meni kameran peittelyksi tuo kuvaus. Ei se mitään, pistin oman takkini kameran päälle ja itse... no niin. Tulihan tuota vettä kunnolla niskaan. :) Tämä oli nopea kuvaus;) Kiitos Pasi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!