perjantai 2. elokuuta 2013

Alavuden kirkko

VIIKON 31 KIRKKOESITTELY

Alavuden kaupunki sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla ja siellä asuu vajaat 12 500 ihmistä. Alavuden alueella on ollut asutusta jo kivikaudella (8000-5000 eKr.) Alavuden kirkko ei sentään ole ihan niin iäkäs. :D

Alavuden nykyinen kirkko valmistui vuonna 1914. Arkkitehti Kauno S. Kallion suunnittelema valkeaksi rapattu kivikirkko edustaa Jugend -tyyliä ja on rakennustaiteellisesti varsin ainutlaatuinen.

Tämä kirkko on järjestyksessä Alavuden neljäs kirkko. Ensimmäinen kirkko paikkakunnalle valmistui jo vuonna 1674.

Jeesuksen ristiltä ottamista esittävä alttaritaulun on maalannut taiteilija Oskari Paatela. Nykyiset 35-äänikertaiset urut on rakentanut Urkurakentamo Hans Heinrich ja ne ovat vuodelta 1970. Urut peruskorjattiin laajasti vuosina 2006-2007. Istumapaikkoja kirkossa on nykymuodossaan noin 800.

Kirkon vieressä on seurakunnan edellisen, tulipalossa tuhoutuneen kirkonrakentaja Jaakko Rijfin suunnitteleman kirkon entinen kellotapuli vuodelta 1826. Sen on suunnitellut kirkonrakentaja Juho Kohlström.

Alavuden hautausmaalla, kirkon läheisyydessä, sijaitsee seurakunnan ensimmäisen ja toisen kirkon sijaintipaikalle pystytetty Muistojen kappeli. Kappelin lattiapinta-ala on täsmälleen samankokoinen kuin Alavuden ensimmäisen kirkon virkaa hoitaneen saarnahuoneen lattiapinta-ala. Kappeli rakennettiin aikoinaan Alavutelaisten sankarivainajien muistoksi.


Osoite: Kirkkotie 7, Alavus

5 kommenttia:

 1. Kysyit blogissani, että miten mielestäni laajakulma toimii tässä kuvassa. Toimii hyvin, perspektiivin ohella se korostaa hienosti kirkon kokoa ja jykevyyttä. Hyvin valittu kuvakulma, se on tärkeää laajakulmien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla vielä niin, että puukirkoissa tämä ei niin toimisikaan. Tämä on mielenkiintoinen alue, jota täytyy tutkia tarkemmin. Kiitos Pasi! Odotan mielenkiinnolla omaa laajiksella kuvattua rakennusten sarjaasi.

   Poista
  2. Voi olla että puukirkon kanssa ei tosiaan toimi, mutta kannatta kokeilla. :)

   Kolin aamunsarastuksen toinen onnekas kuvaaja kuvasi 15mm Samyangin kalansilmällä. Se voisi olla yksi sopiva vaihtoehto optiikaksi tähän minun sarjaan, hmm. Tosiaan 15mm putki on jo superlaajakulma täydenkennon kameran kanssa.

   Poista
 2. Kyllä! Alavus tosin taitaa olla jo hieman lakeuksien ulkopuolella, viime viikon kirkko taas ihan niiden ytimessä. Kiitos Minttuli!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!