lauantai 29. kesäkuuta 2013

Teerijärven kirkko

Kruunupyy on vajaan 7000 asukkaan kunta Pohjanmaalla. Kunta sijaitsee ns. ruotsinkielisellä alueella, eli ruotsia Kruunupyyläisistä puhuu äidinkielenään reilu 85 prosenttia. Vuonna 1969 Kruunupyyhyn yhdistettiin lakkautetut Alavetelin ja Teerijärven kunnat. Tällä kertaa katsomme Viikon kirkkona Teerijärven kirkkoa.

Teerijärven puinen sisäviisteinen ristikirkko on alunperin rakennettu kirkonrakentaja Matti Hongan johdolla ja se valmistui vuonna 1774. Sittemmin kirkon muutostöitä vuonna 1877 on ollut johtamassa Jaakko Kuorikoski. Tuossa uudistuksessa mm. kirkon seiniä korotettiin ja keskiosaan tehtiin välikattokupoli. Nykyasussaan kirkko on arkkitehtonisesti hyvin monimuotoinen.

Kirkon kolmiosaisen alttaritaulun on toteuttanut kirkkomaalari Erik Erici Westzynthius. Nykyisin käytössä olevat 24-äänikertaiset urut on rakentanut saksalainen Paschen Kiel Orgelbau vuonna 2003.


Osoite: Hästbackantie 1, Teerijärvi

2 kommenttia:

  1. Tosi komea, moni ulotteinen kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Onkohan sisältäkin yhtä moniulotteinen. En tiedä kun en sinne päässyt. Nätissä maisemassakin on. Kiitos kommentista, Kirsti.

      Poista

Kiitos kommentistasi!