lauantai 27. huhtikuuta 2013

Koivulahden kirkkoTällä kertaa esittelyssä on nykyisin Mustasaaren kuntaan kuuluvan Koivulahden (ruots. Kvevlax) kirkko. Koivulahti on surullisen kuuluisa paikka sen vuoksi, että siellä tapahtui vuonna 1961 vakava lento-onnettomuus, kun liian matalalle ajautuneen Aeron (nyk. Finnair) DC-3 -matkustajakoneen vahvasti juovuksissa olleet kapteeni ja perämies menettivät koneensa hallinan ja kone syöksyi maahan noin kymmenen kilometriä ennen aiottua laskeutumistaan Vaasan lentokentälle. Onnettomuudessa kuolivat kaikki 25 koneessa ollutta ihmistä.

Näin synkissä tunnelmissa ei ole kuitenkaan tarkoitus tämän pidemmälle jatkaa. Elämä jatkuu. Katsotaan Koivulahden kirkkoa.

Vuonna 1692 valmistunut puukirkko rakennettiin paikkakuntalaisen talonpojan, Hans Larsson Qweflanderin johdolla. Se on vanhimpia yhä käytössä olevia puukirkkojamme. Koivulahden kirkko oli alunperin taidehistoriallisesti erikoinen kahdeksansivuinen pitkäkirkko, jonka ylimääräiset sivut tulivat viistetyistä päädyistä. Ristikirkoksi se muutettiin vuosina 1794-1795 tehdyssä peruskorjauksessa ja laajennuksessa, jolloin se menetti lähes täysin alkuperäisen olemuksensa. Laajennuksen suunnitteli Koivulahden silloinen kappalainen, maisteri Wilhelm Granlund.

Istumapaikkoja kirkossa on nykyisin noin 600. Sen kuorissa on arvokas suurikokoinen taidemaalari Johan Almin maalaama alttaritaulu vuodelta 1765. Sen aiheena on viimeinen tuomio.


Mustasaarelaisista noin 70 prosenttia on äidinkieleltään  ruotsinkielisiä. Pelkästään Koivulahden aluetta tarkasteltaessa tämä luku on vielä paljon suurempi.  Alueen väestön selvästä ruotsinkielisestä enemmistöstä huolimatta Koivulahden kirkko on nykyisin Mustasaaren suomalaisen seurakunnan käytössä.


Osoite: Koivulahdentie 7, Koivulahti

6 kommenttia:

 1. Joo, onhan se kiva katsella näin kevään kynnyksellä kesäkuvia. Kellotapulia jäin kaipaamaan. Onko erillinen jossain kirkon takana? Tuo ristin sijainti keskellä kattoa tangon nokassa ei ole kovin onnistunut ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti tapuli jäi kuvaamatta, mutta sen ristin huippu näkyy kirkon takaa. Olen samaa mieltä tuota terävästä "piikistä" keskellä kattoa. Ei ehkä se kaikista tyylikkäin ratkaisu. Monenlaista ratkaisua näistä löytyy. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Ehkä risti on nostettu tarpeeksi että näkyisi kauemmaksi ja vieraatkin löytäisivät kirkon paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisit muuten sanoa viisaan oivalluksen. Tuon takia se ehkä onkin noin. Arkkitehtooniselle erikoisuudelle voikin löytyä perusteet käytännöllisyydestää. Kiitos kommentista.

   Poista
 3. Komea banneri!Iso kiitos arvonnan mainostuksesta! Tuohan on mainostajan kannalta vähän kaksipiippuinen juttu, eli onko siitä hyötyä vai ei. Mainostamalla saa yhden arvan lisää, mutta samalla voi tulla kourallinen uusia osallistujia. Mielenkiintoista seurata näitä kirkkokuvia, ei ole kahta samanlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Banneri nyt on mikä on, mutta ainakin se on selkeä:) Totta tuo toinenkin toteamus, mutta tehdään nyt blogeja tunnetuksi puolin ja toisin! Me miespuoliset kun kuitenkin ollaan vähemmistönä täällä:)

   Totta, ei ole kahta samanlaista. Vaikka minkälaista tapausta on kyllä tullut vastaan. Siinä se onkin se homman jännittävä puoli. Kiitos kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!