sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Merijärven kirkko

Merijärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva kirkko on vuodesta 2006 toiminut Ylivieskan seurakunnan toisena kirkkorakennuksena. Em. vuoden alusta itsenäinen Merijärven seurakunta lakkautettiin ja siitä tuli osa Ylivieskan seurakuntaa, sen kappeliseurakunta.


Merijärven kirkko on puukirkoksi huomattavan vanha.  Se rakennettiin vuosina 1779-1781 ja sen lopulliset rakennuspiirustukset laati Tukholman intendenttikonttori. Arkkitehtuuriltaan se on aumakattoinen erivartinen puinen ristikirkko. Vihkimyksessään se sai nimen Sofia Magdalenan kirkko.

Joulupäivänä 1973 syttyi kirkossa tulipalo, jolloin koko kirkko olisi helposti voinut palaa maan tasalle. Palo saatiin sammutetuksi, mutta se vaurioitti kirkkoa pahoin. Vauriot saatiin kuitenkin korjatuksi.

Kirkon urut ovat historiallisesti varsin merkittävät. Ne ovat Bror Axel Thulén alunperin Alastaron kirkkoon vuonna 1882 -rakentamat ja ne siirrettiin Merijärven kirkkoon vuonna 1954. Myös urut kärsivät vaurioita kirkon tulipalossa. Palon jälkeisessä korjauksessa niitä hieman muuteltiin. Soittimen muutostyöt olivat kuitenkin sen verran maltillisia, että soitin säilytti historiallisen yleisilmeensä ja -äänensä. Ulkonaisesti suurehkon näköisessä soittimessa on 12 äänikertaa. Urut ovat Pohjois-Suomen vanhimmat käytössä olevat urut.

Ensimmäinen suuri korjaus kirkolle tehtiin vasta 1950-luvulla, jolloin se oli jo todella huonossa kunnossa. Seuraavassa korjauksessa 1970-luvulla kirkkoa jouduttiin korjaamaan tulipalon jäljiltä.

Nykyinen, Kristusta ristillä esittävä alttaritaulu on Merijärven kolmannen kanttorin pojan, Jeremias Alinin, vuonna 1877 maalaama.

Kirkon kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee myös muotoilullisesti omintakeinen kellotapuli. Se rakennettiin Sven Westmanin johdolla 1799.

Osoite: Kirkkotie 14, Merijärvi
2 kommenttia:

  1. Vaivaisukko asennossa kirkon kulmalla valmiina palvelukseen. Hieno kirkkorakennus.

    VastaaPoista
  2. Harmittaa ihan hirveästi kun otin tuosta suoraan sanottuna aika hauskan näköisestä ukosta lähikuvan ja deletoin sen vahingossa:( Olisi ollut metka yksityiskohta. Aina ei voi voittaa. Kiitos kommentista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!