lauantai 10. marraskuuta 2012

Korsholman rauniokirkko

Vuonna 1852 kohtasi Vaasan kaupunkia hirvittävä tragedia. Kaupungissa syttyi tulipalo, joka poltti koko kaupungin maan tasalle niin perusteellisesti, että vain muutama kivirakennus jäi pystyyn. Palossa tuhoutui myös tämä kuvassa näkyvä Pyhän Marian kirkko, joka on maamme tunnetuimpia kirkonraunioita. Nykyisin tätä kutsutaan myös Korsholman rauniokirkoksi.


Pyhän Marian harmaakivikirkko oli uusimpien tutkimusten valossa rakennettu 1500-luvun alkupuolella. Sitä laajennettiin kahteen kertaan. Ensin 1600- ja sitten 1700-luvulla, jolloin alunperin pohjapiirrokseltaan suorakaiteen muotoinen kirkko muutettiin ristikirkoksi. Kirkosta on säilynyt meidän päiviimme tietoa hyvin rajallisesti, koska kirjoitettua historiaa tuhoutui tulipalossa valtava määrä. On arveltu, että tämä kirkko oli Vaasan järjestyksessä toinen kirkko, ja että tällä samalla paikalla se ensimmäinenkin kirkko sijaitsi.


Tästä kuvasta selviää, millainen Pyhän Marian kirkko aikoinaan oli. Koska kirkko muutenkin on ollut suhteellisen suuri, sen torni lienee kuvasta päätellen ollut melko korkea. Sisäänkäynti kirkkoon on ollut torninpuoleisesta päädystä ja niinhän siitä kirkkoon sisään mennään nytkin. Olosuhteet vain ovat muuttuneet melkoisesti kuvan kirkon ajoilta. 

Kirkon alttaritaulu vaihdettiin toiseen juuri ennen paloa, joten vanha alttaritaulu säästyi ja se on nykyisin Mustasaaren kirkossa. Paikallisille asukkaille palosta jäivät mieleen erityisesti kirkon tornikellon yölliset lyönnit ja urkujen valtava kuolinkamppailu, kun liekit soittivat kaikkia urkupillejä yhtäaikaa.

Katastrofiin syyliseksi paljastui Vöyriläinen kulkukauppias, joka oli yöpynyt kaupungissa Aurénintalon ulkovajassa. Hänellä oli ollut kuivaa sammalta makuualustana. Ennen nukkumaan menoa hän oli poltellut piippua. Piippua poltellessaan hän nukahti, kuivat sammalet syttyivät ja seuraukset olivat kammottavat. Mies itse heräsi paloon ja pakeni hevosineen täyttä laukkaa. Ennen  kuolemaansa vöyriläinen tunnusti tekonsa, mutta yleiseen tietoon asia tuli vasta kymmeniä vuosia miehen kuoleman jälkeen.

Korsholman rauniokirkko on nykyisin nähtävyys, joka kertoo hyvin konkreettisella tavalla Vaasan kaupungin historiasta ja kaiken rajallisuudesta. Kirkko löytyy Vaasasta Vanhan Vaasan kaupunginosasta. Käynti sen oviaukosta muurien sisäpuolelle on pysäyttävä kokemus.

4 kommenttia:

 1. On ollut varmaan hurjaa kun urut pauhaa ja ikkunoista lyö liekit. Mailman lopun meininkiä.

  VastaaPoista
 2. Varmasti. Ja tuo on itse asiassa kirkkopaloissa kuulema aika yleinen havainto. Täytyy yrittää päästä joskus kuvaamaan muitakin tuolta tuholta pystyy jääneitä kiviseiniä. Niitähän sieltä löytyy jokusia. Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 3. Varmasti raskas taakka kannettavaksi sille vöyriläiselle kulkukauppiaalle, että kokonaisen kaupungin poltti. Onneksi ei oo tarvinnut tulipaloja nähdä. Oma mummoni menetti ihan elämänhalunsa/muistinsa kun ensin kuoli puoliso ja sitten paloivat piharakennukset.

  VastaaPoista
 4. Varmasti raskas asia. Siitäkin huolimatta, että palo oli vahinko. Toisaalta jos jotain hyvää hakee, niin palon seurauksena uusi kaupunki rakennettiin paljon hienommalle paikalle meren rannalle. Mutta onhan nämä silti aina ikäviä..

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!