Keskiaikaiset harmaakivikirkot ovat enimmäkseen keskenään hyvin samakaltaisia. Suurimmat erot ovat yleensä kirkon sisäpuolella. Ulvilan kirkko tuo hieman poikkeusta tähän "harmaaseen kokoelmaan", mutta senkin suhteen ne poikkeukset ja samalla kirkon arvokkaimmat osaset löytyvät sen sisäpuolelta, jonne en valitettavasti ovien ollessa kiinni päässyt. Mutta tutustutaanpa kuitenkin ulkokuvan lisäksi näin tekstimuodossa.
Kirkko on järjestyksessä Ulvilan toinen kirkko. Ensimmäinen rakennettiin ehkä jo 1200-luvun alussa. Tämä nykyinen valmistui sekin jo vuosien 1495 - 1510 -välisenä aikana.
Ulvilan kirkko on maassamme erittäin arvokas kirkkorakennus. Se on ainoa nykypäiviin saakka säilynyt rakennus keskiaikaisesta Ulvilan kaupungista. Erillinen 1750-luvulta peräisin oleva tapuli on alunperin ollut sipulihuippuinen, mutta muutettiin nykyiseen muotoonsa 1862 -korjaustyön yhteydessä.
Kirkon sisältä löytyy poikkeuksellisen paljon säilynyttä keskiaikaista esineistöä; Krusifiksi (1430-luvulta), suojeluspyhimys Pyhän Olavin veistos (1430-luvulta), veistos "Pyhä Anna kolmantena" (1400-luvulta), ehtoolliskalkki (keskiajan lopulta) ja keskiaikainen messukasukka. Lisäksi hieman nuorempaa vuosikertaa edustavat saarnatuoli (1657), penkit joista vanhimmat vuodelta 1617, kuninkaanpenkit (1790), alttaritaulu (1700-luvulta) ja virsitaulu (1700-luvulta).
Kirkon alttaripöytä on keskiaikaiseen tapaan muurattu ja sen vasemmalla ja oikealla puolella ovat katokselliset piispan ja papin penkit! Lisäksi kirkosta löytyy useita, jopa 1300-luvulta peräisin olevia hautamuistomerkkejä, joista osa on noteerattu lajissaan jopa maamme hienoimpiin kuuluviksi.
Kirkon ulkopäätyjen koristus on tavanomaista rikkaampi, mutta tyypillinen Satakunnan keskiaikaisille harmaakivikirkoille.
Tämän kirkon kohdalla tuli tunne, että tulen käymään katsomassa sitä vielä joskus uudelleen ihan ajan kanssa. Kirkko on mukana myös TIEKIRKKO-ketjussa, joten sitä pääsee ihmettelemään sisäpuoleltakin. Suosittelen tutustumaan kun kohdalle sattuu!
Osoite: Saarentie 2, Ulvila
Upea kirkko! Hyvässä kunnossa näyttää olevan.
VastaaPoistaJännästi on käytetty tiiltä, kiveä ja puuta rakentaessa.
Mietin tuota punatiiltä materiaalina, että onko jo 1500-luvulla käytetty ?
Tiili on toki tuolloin jo ollut käytössä.
Kiitos Liplatus kommentista. Mielenkiintoisen kysymyksen heitit. Ymmärtääkseni nimen omaan tuota punatiiltä on jo tuolloin käytetty rakennusmateriaalina, vrt. esim. samaa vuosikertaa olevaan Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon, joka on täyspunatiilinen. Tässä kirkossa tosin nuo tiilipäädyt on varmaan uusittu jossain vaiheessa, kun niin hyvässä kunnossa näyttäisivät olevan.
Poista