lauantai 25. marraskuuta 2017

Multian kirkko

Multia on pieni 1600 asukkaan paikkakunta Keski-Suomessa. Paikkakunnan Evankelis-Luterilainen seurakuntakin sinnittelee niin ikään edelleen itsenäisenä. Vaikka paikkakunnan väkiluku on menneinä vuosisatoina ollut hivenen suurempi, silti seurakunnan kirkko on aina ollut väkimäärään suhteutettuna todella suuri.

Multian kirkko valmistui vuonna 1796 kirkonrakentaja Matti Åkergrenin johdolla.
Nykyisin kirkko on tosin täysin erilainen, kuin miksi se alunperin valmistui.

Alunperin kirkko oli ristikirkko, jossa oli erillinen Erkki Leppäsen rakentama kellotapuli vuodelta 1810. Vuoden 1900-remontissa tuo huonokuntoiseksi käynyt tapuli purettiin pois ja kirkon itäsakaraa pidennettiin huomattavasti. Tuon sakaran jatkoksi rakennettiin goottilainen kellotorni. Kirkon alttari ja sen takana ollut sakaristo siirrettiin  eteläsakarasta länsisakaraan ja kirkko muuttui näin päätytornilliseksi pitkäkirkoksi, jossa torni sijaitsee itäsakarassa tavanomaisemman länsisarkaran asemesta. Uudistukset suunnitteli arkkitehti K.V. Reinius. Täysin muuttunut kirkko vihittiin uudelleen käyttöönsä syyskuussa 1900. Läheskään kaikki eivät muutoksiin olleet tyytyväisiä. Muun moassa Heikki Klemetti luonnehti uusittua kirkkoa "vandaalien tuhoamaksi".

Kirkon nykyinen tiilenpunainen väri on sen alkuperäisväri. Välillä kirkko on ollut valkoinen. Punainen väri kirkolle palautettiin vuonna 1972.

Melkoisen historian on Multian kirkko käynyt läpi. Suurimmat muutokset ovat ulkonäöllisiä, ja niitä pääseekin hyvin katselemaan, vaikka kirkko ei TIEKIRKKO-ketjussa mukana olekaan. Näin tietämättä millainen kirkko alunperin tarkalleen on ollut itselleni kävi mielessä, että kirkko saattaa olla jopa paremman näköinen näin pitkäkirkkona kuin mitä se olisi ollut alkuperäisessä muodossaan. Nyt se on tietyllä tavalla paljon ainutlaatuisempi.

Osoite: Kirkkoraitti 2, Multia4 kommenttia:

 1. Kiitos kommentistasi! Sinulla noita upeita kirkkokuvia, voisitko ajatella liittyväsi facebook ryhmääni ja julkaista myös siellä kuviasi? Käy tutustumassa osoitteessa
  https://www.facebook.com/groups/832818963509452/
  Terveisin Tapsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tapsu. Oli mukava käydä pitkästä aikaa sivuillasi. Joo katselin tuota Mamme nähtävyydet -facebook-ryhmääsi. Hyvä idea! Tällä hetkellä kuitenkin itselläni on niin kiireinen aika menossa, etten tässä vaiheessa ala julkaisemaan kirkkokuviani kahdessa paikassa. Ei oikein tahdo aika riittää nyt tähänkään.. Mutta pidän tuon mielessä, jos vaikka joskus tulevaisuudessa.

   Poista
 2. No, jopas on kirkko ollut todellakin muutosten kourissa! Yleensä tykkää vaaleista puukirkoista enempi. Aika rönsyilevän muotoinen näin ulospäin ja isokin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalea on aika yleinen kirkon väri. Toisaalta juuri tämä kirkko voisi näyttää aika alastomalta, värittömältä valkoisena. Luulen, että tuo "rönsyilevä" ulkonäkö on peräisin siitä 1900-luvun alun remontista kun kirkosta haluttiin saada selvästi uusgoottilainen. Aika hyvin siinä kyllä onnistuttiinkin mistä varmasti voi olla sinänsä montaa mieltä. Kiitos kommentista Tillariina!

   Poista

Kiitos kommentistasi!