lauantai 7. lokakuuta 2017

Sääsmäen kirkko

Joskus aikaisemmin esitellessäni Valkeakosken kirkkoa, kerroin sen pahoista kosteusvaurioista. Näitä vaurioita on sittemmin tiettävästi jonkin verran korjattu. Jos ne olisi saatu korjattua täydellisesti, olisi tuo Valkeakosken kirkko todennäköisesti Sääksmäen seurakunnan pääkirkko. Koska näin ei kuitenkaan ole, seurakunnan pääkirkkona toimii tällä hetkellä Sääksmäen kirkko. Katsotaanpa kirkkoa tarkemmin tarkemmin.

Tämä harmaakivikirkko on huomattavan vanha. Sen todennäköiset rakennusvuodet sijoittuvat vuosien 1480-1510 -väliselle ajanjaksolle. Tätä vanhinta osaa kirkosta on tosin enää jäljellä vain itäinen ja läntinen pääty ja hieman niitä yhdistävää seinämateriaalia. Muutoinkaan kirkko ei ole likimainkaan alkuperäisasussaan muutoin kuin pohjamuodoltaan. 1800-luvun puolivälissä kirkko muutettiin jopa ristikirkoksi rakentamalla siihen molemmin puolin isot sivusakarat. Näin saatiin myös huomattavan paljon lisää istumapaikkoja kirkkosaliin. Vuoden 1929 toisena pääsiäispäivänä tämä laajennettu kirkko tuhoutui tulipalossa. Samoin kellotapulin yläosa. Palon jälkeen sivusakaroista päätettiin luopua ja palauttaa ilme alkuperäisen kaltaiseksi. uudelleen rakennettu kirkko vihittiin käyttöönsä vuonna 1933. Jåälleenrakennus tehtiin arkkitehti Kauno S. Kallion suunnitelmien pohjalta.

Sääksmäen kirkko on nykyasussaan hieno kirkkorakennus, jota kannattaa käydä katsomassa. Kirkko on myös mukana Tiekirkko-ketjussa, joten sisällekin sitä pääsee katselemaan!


Kirkkovainiontie 10, Sääkmäki, Valkeakoski

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Irja. Täytyypäs pistää korvan taakse, jos vielä luntakin jossain vaiheessa tulisi sitä joulutunnelmaa täydentämään. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!