lauantai 21. lokakuuta 2017

Mikael Agricolan kirkko

Helsingin keskustan kirkkojen kuvaaminen on monesti erittäin vaikeaa. Suuret kirkot sijaitsevat yleensä alueella, jossa ympäröivät korkeat rakennukset estävät tehokkaasti menemisen tarpeeksi kauas kohteesta. Myös kirkko saattaa sijaita hyvinkin pienellä tontilla ja olla kaiken lisäksi vielä harjun päällä, kuten tämän kertainen esittelyn kohde. Yhtälö on vaikea.

Avuksi tuli Sigman laajakulma 10-20mm F3,5 EX HSM, joka joutuikin taannoisella pääkaupungin kirkkojen kuvausreissulla tosipaikan eteen. Pienen zoomin ansiosta laajakulmaa voi tarvittaessa pienentää. Sitä tarvetta ei tosin ollut tässä tapauksessa, mutta nyt viimein asiaan, eli Agricolan kirkon esittelyyn.

Tämä suuri kirkko sijaitsee Eiran kaupunginosassa. Se rakennettiin vuosina 1933-1935 ja se edustaa rakennustyylillisesti funktionalismia. Sen suunnittelijat ovat arkkitehdit Lars Sonck ja Arvo Muroma

Funktionalismi syntyi ensimmäisen maailmansodan aikana. Aikana, jolloin rakentamisen piti olla tehokasta ja tarkoituksenmukaista. Muodot olivat hyvin pelkistettyjä. Tämä näkyi funtionalistisissa kirkoissakin hyvin erilaisena rakennuskielenä, kuin 1800-luvun klassismi (vrt.Helsingin tuomiokirkko), uusgotiikka (vrt. Helsingin Johanneksen kirkko) tai 1900-luvun alun Kansallisromantiikka (vrt. Tampereen tuomiokirkko). Sodat osaltaan vaikuttivat uuden tyylisuunnan syntymiseen. Tyylisuunnan, joka tunnetaan monesti komeana, suurena ja vaikuttavana, mutta kovin pelkistettynä noihin aiemmin mainittuihin verrattuna.

Tämän kirkon maamerkki on sen korkea torni, joka 97-metrisenä kohoaa jopa 103 metrin korkeuteen merenpinnasta lukien. Tornin perusteella kirkko näkyykin varsin kauas. Sinne on suhteellisen helppo löytää, mutta varsinkin tilaisuuksien kannalta parkkipaikkoja on niin niukasti, ettei niistä voi edes mainita. No, ehkä tähän kirkkoon saavutaan jollain muulla liikennevälineellä, Helsingissä kun ollaan.

Kirkko on Helsingin evankelis-luterilaisen Mikael Agricolan seurakunnan pyhäkkö. Mielenkiintoinen oli tieto, että myös Suomen Anglikaanisen kirkon, Saint Nicholaksen seurakunta toimii tässä kirkossa.

Osoite: Tehtaankatu 23, Helsinki
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!