lauantai 14. lokakuuta 2017

Haapamäen kirkko

Tämänkertaisen kirkon kuva ei ole aivan perinteinen, vaan päätin hieman leikkiä sekä tasojen että HDR-tekniikan kanssa. Lopputuloksesta voi olla montaa mieltä, mutta julkaisen sen eräänlaisena "väriläiskänä" muuten ehkä niin vakavamielisten kirkkokuvieni joukossa. Nyt siis Haapamäen kirkon esittelyyn.

Keuruulla, Keski-Suomessa, sijaitsee 1500 asukkaan Haapamäki -niminen taajama. Kylä oli aikoinaan merkittävä ja vilkas rautateiden risteysasema. Nykyisin elämänmeno on Haapamäellä huomattavasti hiljentynyt.

Koska alue oli vielä 1900-luvun alkupuolella suhteellisen vilkasliikenteinen, katsottiin tarpeelliseksi rakentaa sinne oma kirkko. Tontti saatiin lahjoituksena vuonna 1931. Kirkkoa alettiin rakentaa pian tämän jälkeen, mutta tulevasta talvisodasta ja sitä seuranneesta rakennustarvikepulasta johtuen kirkon rakentamisesta tuli varsinpitkäaikainen projekti.

Monien vaiheiden jälkeen vasta vuonna 1953 arkkitehti Mikael Nordenswanin suunnittelema jyrkkäkattoinen, tiilirakenteinen pitkäkirkko oli valmis. Kirkko oli valmistuessaan maamme ensimmäisiä monitoimikirkkoja, jonka yhteyteen oli rakennettu seurakuntasali ja kerhotiloja. Kirkon salissa on 300 istumapaikkaa ja seurakuntasalissa noin 100. Kirkkosalin alttariosa on muuta salia matalampi, ja alttaritaulun paikalla on koruton risti. 

Haapamäellä on mielenkiintoinen historia maamme rautatieliikenteessä. Kylässä sijhaitsee myös yksi maamme erikoislaatuiusista huvipuistoista, Haapamäen höyryveturipuisto. Nähtävää ja koettavaa siis pienestä kylästä löytyy yllättävän paljon. Vielä nykyisinkin.

Osoite: Riihontie 16, Haapamäki

4 kommenttia:

 1. Onpa hulpea torninen kirkko. Kaunis persoonallinen arkkitehtuuriltaan.
  HDR näyttää hyvältä, siis kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Alkuperäisessä kuvassa kirkko jäi hieman alivalotetuksi. HDR pelasti tilanteen.

   Poista
 2. Upea kuva! Minä pidän kanssa HDR tekniikasta =D. Ihanaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka. Ei varmaan tässä realistisinta, mutta onhan se näyttävää. :)) Hyvää syksyä myös sinulle.

   Poista

Kiitos kommentistasi!