sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Lestijärven kirkko

Lestijärven kirkko on toinen Toholammin seurakunnan kirkoista. Järjestyksessä se on toinen kirkko Lestijärvellä. Kirkon suunnittelu- ja rakennusvaihe kesti huomattavan pitkään.  Ensimmäiset piirustukset kirkon rakentamiseksi valmistuivat jo 1804. Toiset hieman myöhemmin. Vuonna 1906 valmistui A. N. Edelcranzin suunnitelma kirkon rakentamiseksi, joka sitten viimein hyväksyttiin. Seurakunta oli kuitenkin pieni ja vähävarainen ja niinpä kirkko oli valmis vasta 1827. Varmaan myös väliin tullut Suomen sota ja sitä seurannut lama myös vaikutti asiaan.

Nykyisin kirkko ei ole likimainkaan samanlainen, mikä se alunperin oli. Ulkonäöllisesti suurimmat muutokset tehtiin vuoden 1901-peruskorjauksen yhteydessä, jolloin katosta tehtiin korkeampi harjaa korottamalla, ikkunoita korotettiin ja niistä tehtiin yläosastaan suipot ja myös kellotorni siirrettiin länsipäähän. Kirkosta haluttiin selvästi uusgoottilainen, se tyylisuunta oli silloin hyvin muodissa kirkkoarkkitehtuurissa.

Sisätilat puolestaan kokivat suurimmat muutokset vuonna 1952, jolloin rakennettiin urkuparveke, uusittiin penkit ja sisälle asennettiin kamiinat ja sisäseinät lautavuorattiin. Nykyisin kirkko on kaukolämpöverkossa. Istumapaikkoja on 400 henkilölle. Nykyinen ulkomaalaus on tehty 2000-luvulla.

Osoite: Lestintie 16, Lestijärvi
6 kommenttia:

 1. Onpa tätä kirkkoa sitten tuunattu aikojen kuluessa. Siskon mies on tuolta kotoisin, joten hauska nähdä paikallinen kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus se menee näin. Ja yllättävän useinkin noita vanhoja kirkkoja on vuosisatojen kuluessa muuteltu. Tätä tietty paljon siitäkin huolimatta. Kiitos Tillariina kommentista.

   Poista
 2. On mukava katsella hienoja kuviasi kirkoista ja hyvä, että myös kerrot niistä. Kiitoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nummentonkija. Niin kommentista kuin blogivierailusta!

   Poista
 3. Kirkon näköinen kirkko. Hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Toisaalta tuo "kirkon näköinen" on mielenkiintoinen seikka. Millainen sellainen loppujen lopuksi sitten on kun katselee uudempia kirkkoja ja vastaavasti muita tämän kirkon aikakauden rakennuksia. Torni tekee muodoille ja ulkonäölle paljon. kiitos, Orvokki, pohdiskelua herättävästä kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!