keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Lentokonepläjäys, osa 2. Matkustajakoneet

Viime viikolla julkaisemani "Lentokonepläjäys" sai lyhyessä ajassa niin paljon lukijoita, että päätin jatkaa huvitusta ja julkaista jatko-osan. :) Kuvauspaikka on edelleen Tampere-Pirkkalan lento-asema ja useimmissa kuvissa kiitoradan 06 päässä, jossa sopivan tuulen ja auringonvalon aikana on hyvä bongailla koneita, vaikka tie sinne onkin mitä on, no perille on aina päästy. Ja nyt asiaan.

Tällä kertaa katsotaan siviililiikenteen matkustajakoneita. Mukana ei ole tällä kertaa Ryanairin koneita. Osittain siitä syystä, ettei niitä kentälle sattunut tulemaan ja osittain siitä syystä, että meikäläisellä on jo epäilty olevan joku epävirallinen kuvaussopimus Ryanairin kanssa aikaisempien kuvien suuresta määrästä johtuen. :) No ei ole, ei ainakaan vielä, mutta ei ole nyt sitten Ryanairin koneitakaan tässä jutussa. Ja nyt sitten viimeinkin asiaan.

OH-ATH. Nämä yhtiön ATR 72 -tyyppiset koneet ovat kentällä jokapäiväisiä vieraita. Tämä Norra -lentoyhtiö perustettiin korvaamaan aikaisempi FlyBe -jonka historia jäi lyhyeksi. FlyBe puolestaan perustettiin korvaamaan sitä ennen operoinut Finncom airlines, joka taas aikoinaan korvasi lentoyhtiö Finnaviationin. Kivinen ja mutakainen on ollut tämän(kin) lentoyhtiön tie. Mikähän mahtanee olla yhtiön seuraava nimi, sillä tuskin se vauhti tähän nimeen pysähtyy. Ymmärrän sinänsä kyllä hyvin, että fuusioituminen on tätä päivää vähän joka alalla.

Sama kone, eri päivänä otettu kuva. Yhtiön koneiden väritys on kovin pelkistetty, esim. FyBen aikana ei värejä säästelty. Se kuosi olisi saanut olla käytössä pidempäänkin.

OY-JZY. Tämä tuli eteen ihan puskista yllättäen. Tämäkin kone on tyypiltään ATR 72. Pituutta näillä koneilla on reilu 27 metriä ja etusiipien kärkiväliä saman verran. Matkustajia mahtuu mukaan 74.

Tämä Lentoyhtiö, Jettime, tuttavallisemmin jt, pitää päämajaansa Tanskassa. Matkakohteita sillä on peräti 53. Yhtiö lentää sekä potkuri, että suihkukoneilla.

Tämä oli hieno bongaus, enkä tarkoita suinkaan kuvan alareunassa näkyvää UFO:a, sehän nyt on ollut siinä iät ajat. Tarkoitan tätä leikkisästi maalattua Small planet airlinesin Airbus A320 -konetta, rekisterinumeroltaan SP-HAG.

Lentoyhtiö on liettualainen. Se aloitti toimintansa vuonna 2008 ja lentää 9 koneen voimin yli 40 kohteeseen.

Yhtiö sai laajaa julkisuutta, kun 2016 erästä sen koneista epäiltiin kaapatuksi Malaga-Pirkkala -reitillä. Hollannista saakka konetta seuraneiden hävittäjien turvin kone viimein laskeutui juuri tälle Tampere-Pirkkalan kentälle. Vieläkään ei ilmeisesti tiedetä, mikä kaappaushälytyksen sai aikaan, yhteydenpidossakin oli ilmeisesti jotain ongelmaa tai sitten pilotin vakuutteluja ei uskottu. Melkoinen episodi joka tapauksessa, itsekin seurasin tilannetta silmä kovana flightradar24.sta.

OY-JTE, eli Boeing 737. ilta-auringossa. Ahkerasti tuo Jettime näyttää tänne lentävän...

Suokaa anteeksi aidan takaa otetut hätäiset kuvakulmat. Olin juuri etsimässä kunnollista paikkaa kun kentälle saapunut ja ilmeisesti tulliin menossa ollut poliisi tarrasi kuvaajaa niskaan kiinni ja väitti että vieressä ollut autoni on väärin parkkeerattu. Lupa nopeaan otokseen kuitenkin onneksi heltisi, mutta toteutus ymmärrettävästi jäi vähän heikoksi virkavallan valvovan silmän alla.

Melkein pimeässä kentältä nousi yllättäen FinnHems:in sairaankuljetushelikopteri. Tämä kyseinen yhtiähän pitää kentällä tukikohtaansa, koska sairaalan pihassa paljon parkkitilaa vievälle kopterille tulisi ilmeiseti liian kovat parkkimaksut, heh, heh. Kyllähän tuo hyvin käyntiin lähti, eikä kovin pitkästi starttuuttanutkaan. ;)

Värit hädin tuskin enää erottuivat, joten vedin mustavalkoiseksi koko kuvan, eiköhän se näinkin toimi.

Lentoaseman uusi ykkösterminaali nopeasti kännykällä kuvattuna juuri ennen kotiin lähtöä.8 kommenttia:

 1. Hyvä paikka bongata koneita, pääsee liki kuvaamaan.
  Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Tosin on siinä 300-millinen tele kameran jatkona. :) Kiitos Liplatus.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen lentokonekattaus, sopii vakkari sarjaksi kirkkokuvien rinnalle. Taivaallisia juttujahan nämäkin. :) Kannatti käydä väliin myös pöytäkoneella lukemassa blogia kun huomasin ulkonäköuudistuksen, sille peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Saattaisi olla hyvinkin oman sarjansa arvoisia nämäkin. Pitäisi vaan päästä vielä vähän isommille kentille kuvailemaan. Pirkkalasta tuo materiaali kuitenkin loppuisi nopeasti. :) Mutta yksi "pläjäys" vielä tulee lähiaikoina. Silloin katsellaan pikkuräpistimiä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!