lauantai 25. helmikuuta 2017

Konneveden kirkko

Arkkitehti Ilmari launis oli monipuolinen arkkitehti myös kirkkojen osalta. Hän piirsi maahamme toistakymmentä kirkkoa, jonka lisäksi hän maalasi moneen kirkkoon alttaritaulun tai lasimaalauksen. Hänen suunnittelemansa kirkot ovat myös keskenään mukavasti eri näköisiä. Aikaisemmin tässä kirkkosarjassa näistä on esitelty Pirkkalan vanha kirkko, jota voit etsiä blogin haku-toiminnolla.

Konneveden kirkko on rakennettu harmaaasta graniitista ja se on Keski-Suomen ainoa harmaakivikirkko. Kirkon tyylisuunnasta en löytänyt pikahaulla mainintaa, mutta mitä itse sitä ulkokuvauksen yhteydessä katselin, niin kansallisromanttiseltahan  tuo lähinnä näyttää. Tosin mukana on varmaan osa jugendiakin ja arkkitehdin omia ratkaisuja. Sakasti on rakennettu runkohuoneen päätyyn omaksi matalammaksi erkkerikseen. Kirkko rakennettiin vuosina 1922-23.

Sisältä kirkko on kolmilaivainen. Sen sivulaivat ovat keskilaivaa matalammat, mikä tekee siitä tyylillisesti basilikan. Milenkiintoinen yksityiskohta on, että kirkkoon hankittiin alttaritaulu vasta 1950-luvun remontin yhteydessä. Viimeisin peruskorjaus tehtiin 2006. Istumapaikkoja on kirkossa 360 henkilölle.

Konneveden kirkko on erittäin mielenkiintoinen, tyypillisten harmaakivikirkkojemme samankaltaisuudesta poikkeava erikoisuus, jota kannattaa käydä katsomassa kun paikkakunnalle sattuu. Kirkko on lisäksi mukana tiekirkko-ketjussa, joten sisällekin poikkeuksellisen pitkien aukioloaikojen puitteissa pääsee. Oli sääli, että itse satuin olemaan talvi-aikaan kuvailemassa...

Tiekirkko ajalla 15.5.-31.8. ma-pe 8-20 (tiedot 2016)
Osoite: Sirkkamäentie 47, Konnevesi
7 kommenttia:

 1. Oho, onpas erikoinen! Selkeästi talvi ja luminen maisema on oikea aika kuvata tämä kirkko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tillariina. Lumi sopii kuvaan hyvin ja toisaalta kesällä olisi ehkä päässyt sisällekin. :) Puolensa molemmissa.

   Poista
 2. No nyt oli jännittävän näköinen kirkko. Minulle tuli ensi vilkaisulta mieleen linna =D . Kaunis kuva ja hieno esittely.

  VastaaPoista
 3. Onpa erikoinen kirkko julkisivultaan... tulee mieleen linna tai vankila... :)

  VastaaPoista
 4. Vaikka harmaat tiilet ovat ankean näköisiä, niin kaunis muotoilu kaunistaa kirkon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!