lauantai 11. helmikuuta 2017

Finlaysonin kirkko

Tämän viikon kirkkoesittelyn kohde sijaitsee edellisviikon kirkon tapaan Tampereella. Finlaysonin tehtaan suurelle tontille valmistui vuonna 1879 rukoushuone tehtaan työntekijöiden hartaustilaksi. Muutaman vuosikymmenen ajan tilaisuuksien pitämisestä vastasi tehtaan palkkaama tehdassaarnaaja, sittemmin Tampereen papit oman toimensa ohella.

Kirkkoa kutsuttiin alusta alkaen Finlaysonin kirkoksi, vaikka sitä ei kirkoksi oltu vihittykään. Vuosikymmenien kuluessa tehtaan hengellinen toiminta kirkossa väheni ja viimein vuonna 1981 tehdas lajoitti rakennuksen tontteineen Tampereen Ev. Lut. seurakunnille. Luovutuksen ehtona oli ainoastaan rakennuksen nimen säilyttäminen Finlaysonin kirkkona.

Finlaysonin tehtaan toiminta päättyi Tampereella 1990-luvun alkuvuosina. Vuonna 2009 piispa Matti Repo vihki rakennuksen kirkoksi.

Nykyisin Finlaysonin kirkko on yksi Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkoista ja tuomiokirkon ohella suosituin vihkikirkko Tampereella. Tämän ohella se on hyvän akustiikkansa johdosta suosittu konserttikirkko. Lisäksi se toimii kesäaikaan maamme ainoana lasten tiekirkkona, ns. "lasten katedraalina."

Kirkon piirsi Tampereen kaupunginarkkitehti F. L. Calonius. Arkkitehtoonisesti kirkko edustaa uusgotiikkaa ja on torniton. Monta pienempää tornia kirkosta sen sijaan löytyy, kuten kuvastakin ilmenee. Kovin tavanomaiseksi sitä ei silti voi maassamme sanoa.

Myös kirkon sisältä löytyy omaleimaisia ratkaisuja, joista ehkä suurin on alttaritaulun puuttuminen. Aivan salin etuosassa sijaitsee saarnastuoli ja 1800-luvun puolivälistä peräisin olevat englantilaisvalmisteiset urut. Pääovelta katsoen alttari on sijoitettu näiden eteen. Ratkaisua on käytetty joissain englantilaisissa kirkoissa, mutta meillä se on ainutlaatuinen. Kirkkosali on yksilaivainen. Istumapaikkoja siinä on 280.

Finlaysonin kirkko on mukana Tiekirkko-ketjussa, ja varsin kannattava käyntikohde. Kirkko tehdasalueineen muodostaa historiallisen, ainutlaatuisen miljöönsä.

Tiekirkko ajalla 15.5.-31.8. ma-su klo 10-18 (tiedot 2017)
Osoite: Puuvillatehtaankatu 2, Tampere

4 kommenttia:

 1. Nyt on komea kirkko esittelyssä. Tuolla minäkin haluaisin käydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuota minäkin voin lämpimästi suositella. :) Tirkirkko vielä lisäksi, niin sinne pääsee kesäaikaan hyvin sisälle viikollakin. :) Kiitos Katinka kommentista.

   Poista
 2. Onpa komea kirkko, vaikka ei sitä heti kirkoksi uskoisi. Sopii arkkitehtoonisesti hyvin aikansa tehtaan kylkiäiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuolle kirkolle taida helpolla vertailukohtaa maastamme löytää. :) Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!