lauantai 29. lokakuuta 2016

Lapin kirkko

Tämän viikon kirkko ei nimestään huolimatta sijaitse Lapin maakunnassa, vaan entisessä Lapin kunnassa. Tuo kunta yhdistyi Raumaan vuoden 2009 -alusta, mutta seurakunnan osalta alue jatkaa osittain itsenäistä elämäänsä Lapin kappeliseurakuntana. Kappeliseurakunnalla on myös oma kirkkonsa, jota seuraavaksi katsotaan.

Tämän puukirkon arkkitehtooninen malli periytyy keskiajan pitkäkirkoista. Kivirakenteisina näitä maastamme löytyy vielä paljon, puisina hyvin vähän. Lapin kirkko on käytössä olevista puukirkoistamme vanhimpia. Se valmistui 1760.

Alunperin kirkossa oli sipulihuippuinen torni, joka purettiin luultavasti 1800-luvun alkupuolella samalla, kun kirkkoa muutettiin empire-tyyliseksi ja sen viereen valmistui erillinen tapuli.

Kirkossa on noin 500 istumapaikkaa. Varsinaista alttaritaulua kirkossa ei ole, vaan alttariseinällä on Ilmari Launiksen vuonna 1926 maalaama lasimaalaus. Saarnatuoli on alkuperäinen. 19-äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuonna 1959 rakentamat.

Kirkon tapulin valmistumisvuodeksi kerrotaan 1806 ja suunnittelijaksi yli-intendentinvirasto. Tuo virastohan oli maineikkaan Intendenttikonttorin edeltäjä. Sen, missä mm. maineikas Carl Ludvig Engel aikoinaan vaikutti.

Kirkkotie, Lappi, Rauma


6 kommenttia:

 1. Harmittaa kun Imatran ja Lappeenrannan reissuilla ei tullut kirkkosarjaan yhtään uutta! Sää oli niin paha, että sanoin miehelle, että en pysty nousemaan autosta! Johtuen varmaan väristä tuo kirkko on jotenkin mun mielestä jouluinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No harmi, siellä olisi ollut monta kiinnostavaa. :( Se Lappeenrannan kirkkokin on tosi mielenkiintoinen tapaus. No, joskus paremmalla onnella. Kiitos Tillariina kommentista.

   Poista
 2. Tänne kuvitelisin saarnasaikaan ihmisten tulevan joukolla kuuntelemaan. On sellainen pikkukyläkirkon lämmin tunnelma, ja punainen väri on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kuvanottohetkellä ilta-aurinko paistoi niin kutsuvasti, ettei paremmasta väliä. :) Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä ja varsinkin noin kesäiltana. Kiitos Aimarii kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!