lauantai 1. lokakuuta 2016

Keuruun vanha kirkko

Keuruun vanha kirkko on vanha mutta vanha on valokuvakin. :)) Veikkaan, että tämä oli ensimmäisiä kirkkokuviani ja sille on tehty vuosien varrella paljon. Osin tarpeellista, mutta paljon tarpeetontakin, kuten kuvasta näkee. ;) No, viisastelu sikseen, parempaa kuvaa ei tähän hätän minulla ole tarjota, joten mennään tällä. Mitä tulee itse kirkkoon, se on peräisin samoilta vuosikymmeniltä kuin toinen hyvin kuuluisa, Petäjäveden vanha kirkko. Edellä kerrotusta huolimatta nämä ovat malliltaan kovin erityyppiset kirkot. Siinä missä Petäjävesi on pohjaratkaisultaan ristikirkko, tämä kirkko on pitkäkirkko. Ja siinä missä Petäjäveden kirkossa on erillinen tapuli, tässä kirkossa torni on sijoitettu kirkon länsipäätyyn.

Keuruun vanha kirkko valmistui vuonna 1759. Rakennus- ja suunnittelutöistä vastasi maineikas Antti Hakola. Kirkossa on kaksi matalampaa kylkiäistä, joista toisessa alunperin sijainnut sakasti siirrettiin vuoden 1832 remontin yhteydessä kirkon itäpäähän rakennettuun kuusikulmaiseen siipeen. Samalla myös kirkon ikkunoita suurennettiin paremman valon saamiseksi kirkkosaliin. Nykyinen kirkkosalin yleisilme on peräisin 1700-luvun lopulta. Kirkon esineistöstä löytyy vanhoja häpeärangaistusmuotojen toteuttamiseen aikoinaan käytettyjä esineitä kuten mustapenkki ja jalkapuu. Kirkkoon mahtuu jopa 550 henkilöä.

Kirkon arvokkain maalaus, viimeinen tuomio, on lahjoituksena saatu ja nykyisin kansallismuseossa. Kirkon kuorissa säilytetään maalauksen kopiota. Teoksen tekijästä ei olla aivan varmoja, taulu on vuodelta 1824.  Alttaritaulu on vuodelta 1782. Sen tekijä on kirkkomaalari Johan Tilén. Hän on myös koristellut kirkon puuholvit runsaalla määrällä muita maalauksia. Saarnastuolin on tehnyt kirkonrakentaja Matti Åkergren

Keuruun vanha kirkko on säilynyt satoja vuosia lähes alkuperäisaussaan. Nykyisin se on suosittu turistikohde ja vihkikirkko. Kirkon tunnelma on ainutlaatuinen ja mm. Akseli Gallen-Kallela ikuisti sen teoksessaan "Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa" vuodelta 1899. Taulu sijaitsee Ateneumissa ja se on jäljennetty mm. monelle postikortille.

Keuruun vanha kirkko ei varsinaisesti ole tiekirkko, mutta sitä pidetään silti kesäisin auki. Tarkemmin sen mahdollisesti vuosikohtaiset aukioloajat selvinnevät osoitteesta www.keuruunmuseo.fi

Keuruuntie 1, Keuruu


6 kommenttia:

  1. Onpa aivan oman tyylisensä! Toivottavasti kukaan pyromaani ei tuohon iske!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tuossa on videovalvonta, sen verran ainutlaatuinen on. Kiitos Tillariina.

      Poista
  2. Tämä on kuin se olisi kiskaistu suoraan jostain savannilta. Hyvin erikoinen, mutta ei pahalla tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kyllä totta. Ehkä tuo värimaailmakin tekee oman lisänsä. Kiitos Orvokki.

      Poista
  3. Kiitos infosta ♥ Tulee mieleen vähän Kallan kirkko, lienevätkö samalta "vuosituhannelta." Nätti ja sympaattinen tuossa vanhahtavuudessaan. En ole blogimaailmaan tehnyt kuin "pistokokeita" joten Sinunkin näkemisen arvoiset kirkko- ja muu kuvat ovat jääneet vähän paitsioon. Pitää yrittää petrata tilannetta syksyn/talven myötä. Toivottelen innostusta Sinulle esittelyissä edelleenkin, nämä on niin historiallisia ja mukavia juttuja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Plaza de Mustis. Kalajoen Kallan kirkko on vähän samanvärinen ja joku yksityiskohta samanlainen, mutta muuten se on aivan eri tyyppinen rakennus, vaikka samalta vuosisadalta peräisin onkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!