lauantai 14. marraskuuta 2015

Härmälän kirkko

Tällä kertaa esittelyssä on arkkitehtoonisesti pelkistetyn näköinen kirkko. Itse asiassa niin pelkistetyn näköinen, että sitä voisi luulla jopa teollisuushalliksi, ellei pihassa olisi kellotelinettä ja kirkon oven yläpuolella ristiä, mikä kertoo rakennuksen käyttötarkoituksen. Katsotaan lähemmin sekä seutua että kirkkoa.

Kirkko sijaitsee Tampereella Härmälän kaupunginosassa, joka on ollut hyvin merkittävä paikka maamme ilmailuhistoriassa mm. siksi, että siellä sijaitsi valmistuessaan vuonna 1936 maamme ainut sisämaan lentokenttä. Siellä on myös sijainnut vuosina 1921-1945 Valtion lentokonetehdas. Ja siellä sijaitsee myös tämä erikoislaatuinen kirkko.

Alunperin tälle paikalle rakennettiin pappila- ja seurakuntatalo. Niiden yhteyteen rakennettiin vuonna 1949 kuvassa näkyvä kelloteline. Kirkkovaltuusto teki päätösen kirkon rakentamisesta jo vuonna 1938, mutta se valmistui kellotelineen viereen vasta vuonna 1972. Kirkon suunnittelivat arkkitehdit Elma ja Erik Lindroos.

Kirkon sisustus on varsin pelkistetty. Alttaritaulun paikalla on metalliristi, jonka ovat toteuttaneet taiteilijat Ipi ja Pekka Pyhältö. Salin etuosasta on suora käynti 90-paikkaisen seurakuntasalin puolelle. Se voidaan yhdistää taiteovi avaamalla kirkkosaliin, jolloin istumapaikkamäärä on suurempi. Kirkon 15-äänikertaiset urut ovat vuonna 1972 Kangasalan urkutehtaan valmistamat. Kirkkosalissa on tilaa 270 henkilölle.

Talvitie 26, Tampere
8 kommenttia:

 1. Jotenkin (melkein) olisin arvanut, että Tampereellahan tämä pelkistetty kirkko on.
  Ei ole lainkaan kauniin näköinen, mutta asiansa ajaa siinä kuin kauniimpikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika pelkistettyhän tuo. Tosin onhan näitä vaatimattoman näköisiä kirkkoja sentään muuallakin kuin Tampereella. :) Kiitos Orvokki.

   Poista
 2. Enempi näyttää jonkun uskonlahkon rukoushuoneelta, kuin kirkolta, Tosin hartauttaan voi harrastaa olipa kirkko tai rukoushuone tai missä vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja vaikka ei kyseessä olisi lahkokaan, niin rukoushuoneelta ehkä kuitenkin näyttää. Kun kirkkoa suunniteltiin, täytyi ottaa käsittääkseni huomioon silloinen läheinen lentokenttä, jonka vuoksi siinä ei saanut olla korkeita torneja. Ratkaisu oli sitten täysi tornittomuus. Kiitos Aimarii.

   Poista
 3. Tuli jotenkin mieleen entinen yläkouluni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman tuota kellotelinettä varmaankin. :) Kiitos Marliska.

   Poista
 4. Aika vaatimaton on ulkoinen olemus kirkoksi. Kellotorni olisi jäänyt multa huomaamatta jos et olis sitä maininnu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sanotaan että vaatimattomuus kaunistaa, mutta jotenkin vähän epäilen sitä näin kirkkojen kohdalla. :) Kiitos Harry.

   Poista

Kiitos kommentistasi!