lauantai 19. syyskuuta 2015

Johanneksenkirkko

Tällä kertaa esittelyssä on suunnattoman upea katedraalityylinen kaksitorninen Johanneksenkirkko Helsingissä Ullanlinnan kaupunginosassa.

Kirkko on kuin Notre-Dame konsanaan ja tiedän useammankin, joka on sitä ihaillessaan yllättynyt siitä, että se sijaitsee ihan täällä kotosuomessa.

Tyyliltään kirkko on uusgoottilainen. Sen piirsi ruotsalainen arkkitehti Adolf Emil Melander ja sen valmistui vuonna 1891.

Notre-Damen tavoin tämäkin kirkko on suuri. Istumapaikkoja on 2600 henkilölle, mikä tekee siitä maamme suurimman kivikirkon. Vrt. Turun tuomiokirkossa on 900 istumapaikkaa.

Alttaritaulu on taidemaalari Albert Edelfeltin maalaama ja sen aiheena on "Taivaallinen näky". Alttari, kastepöytä ja saarnastuoli ovat kirkon arkkitehdin suunnittelemat. Kirkon sisällä korkeat kaari-ikkunat, päätyjen ruusuikkunat ja läpikuultavat ruusukeikkunat luovat kirkon sisälle vaikuttavan valaistuksen.

Kuva: Kaukaa otettu kuva kaupungista osoittaa kirkon suuruuden.

Kirkon päärut on rakentanut maineikas urkurakentamo E. F. Walcker Saksasta. Suuressa soittimessa on 66 äänikertaa. Vuonna 2005 suoritetussa restauroinnissa soitin palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäisasuansa. Soitin on yksi merkittävimmistä maassamme. Tässä kirkossa on myös toiminut monta tunnettua urkuria, mm. Oskar Merikanto, Armas Maasalo ja Tauno Äikää. Kanttoreista tunnetuimpia lienee Sulo Saarits, jonka laulama "Taas kaikki kauniit muistot" on jäänyt radiosta joulurauhan julistamisen jälkeen monen mieleen.

Kirkko on seurakunnallisen toiminnan ohella hyvin suosittu konserttipaikka. Se on yksi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan alaisuudessa toimivista kirkoista.


Osoite: Korkeavuorenkatu 12, Helsinki
14 kommenttia:

 1. Tämä on komea kirkko.
  En ole tässä kirkossa käynyt, mutta joskus kyllä paikan päällä sitä katsellut.

  VastaaPoista
 2. On komea kirkko. Olen myös joskus kulkenut ohi, mutta eipä ollut kameraa, että olis saanut kuvattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa saa mennä vähän kauemmaksi, että mahtuu kuvaan. Sen verran iso on. Kiitos Kirsti.

   Poista
 3. Komea, ylväs kirkko. Vuosia sitten tuttavapariskunta vihittiin tuossa kirkossa, eipä ole sen jälkeen tullut tuossa kirkossa käytyä.

  VastaaPoista
 4. Tämän kirkon torneja olen ihaillut joka kerta Helsingissä käydessä. On se upean näköinen. Olisi joskus aikaa tutustua myös sisätiloihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplatornisia kirkkoja ei meillä kovin montaa ole ja tämä on tietysti omassa tyylissään hienoin. Kiitos Minttuli.

   Poista
 5. Uusi tuttavuus! Käyn harvoin Hesassa. Jospa tuon joku päivä kuvaisi...saa nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aivan mahtava, myös sisältä. Toivottavasti olet liikkeellä sitten parempaan kellonaikaan kuin minä olin ja pääset sisällekin. Kiitos Tillariina.

   Poista
 6. Upea kirkko, ja sitä pitää niin itsestään selvyytenä, ettei ole edes kuvannut.... Ulkomailla sitä ryntää katsomaan kaikenmaailman upeita kirkkoja ja katedraaleja, mutta onhan meilläkin tällainen. Sen tornit on eräs maamerkki horisontissa (kuten on vielä vähän aikaa Lauttasaaren vesitornikin, joka kohta puretaan... onneksi tätä ei ole aikomus purkaa.. :)
  Sisällä olen ollut muutamassa joulukonsertissa, ja siellä on tosi upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni ulkomaan kirkko jää tälle kirkolle kakkoseksi. :) Se on myös harvoja meiltä löytyviä katedraalityylin kirkkoja ja siinä lajissa puhdaslinjaisuudessaan ilman muuta maamme ykkönen. Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!