lauantai 25. lokakuuta 2014

Pyhäjoen kirkko

Pyhäjoki on pieni, vajaan 3500 asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Se on tullut viime aikoina tunnetuksi siitä, että paikkakunnalle rakennetaan lähivuosien aikana maamme uusin ydinvoimala, mikä on herätänyt voimakkaita tunteita. Viime kesänä ajoin oletetun voimalatyömaan ohi. Yleensähän rakennustyömailla on suuret kyltit: Tähän rakennetaan - mutta tällä työmaalla en - ainakaan itse - nähnyt niitä missään. Matalalla profiililla ilmeisesti mennään. Mutta nyt katsotaan seurakuntaa ja sen kirkkoa.

Pyhäjoen seurakunnan perustamisvuotena pidetään vuotta 1573. Kyseessä on siis vanha, alunperin suuri emäseurakunta, josta sitten myöhemmin monet seurakunnat ovat itsenäistyneet.

Pyhäjoella on ollut kirkkokin pitkään. Ensimmäinen kirkko oletettavasti rakennettiin seurakunnan perustamisen aikoihin. Tämän puukirkon torni oli peräti 56 metriä korkea, vaikka kirkko muuten pieni olikin. Kirkko purettiin uuden tieltä 1850-luvulla.

Toinen valmistui vuonna 1844. Se oli Carl Ludvig Engelin piirtämä suuri, 1200-paikkainen puinen empiretyylinen ristikirkko. Kirkkoa pidettiin yhtenä arvokkaimmista Engelin kirkoista. Se tuhoutui salamaniskun sytyttämässä tulipalossa juhannusyönä 1974. Kirkon irtaimisto saatiin kuitenkin lähes täysin pelastettua.

Nykyinen kirkko edustaa rakennustaiteellisesti modernismia. Kirkon rakentamisesta järjestettiin kilpailu, johon tuli 161 ehdotusta. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Karvala & Silvennoisen ehdotus Pyhäjoen kirkoksi ja kirkko valmistui heidän piirustustensa mukaan vuonna 1977.

Alttaritaulun korvaa tässä kirkossa suuri, valkoinen risti. Lisäksi kirkon kuorissa on näyttävä Kari Juvan tiilireliefi. 26-äänikertaiset urut valmistuivat samana vuonna kuin kirkkokin ja ne rakensi ovat Urkurakentamo Tuomi. Istumapaikkoja kirkossa on kaikkiaan 576.

Eräs edellisen kirkon tulipalosta pelastetuista esineistä on tämä vanhaa rovastia muistuttava vaivais(?)ukko kehyksineen. Se sijaitsi edellisessä kirkossa pääoven aivan pääoven vieressä ja pääoven vieressä se nykyisessä kirkossakin seisoo. Ukko on vuodelta 1855.
















Kirkon kattoristi toi itselleni mieleen rubiikin kuution.

Pyhäjoen kirkko on mielestäni yksi tyylikkäimmistä modernin suuntauksen kirkoista. Se on tyylikäs myös sisältä, jonne en kuvausiltana valitettavasti päässyt.


Osoite: Vanhatie 27, Pyhäjoki










4 kommenttia:

  1. Kirkolta näyttää, vaikka on uutta muotoilua. Ja kauniskin on (eritoten jos vielä vertaa niihin uusmuotoiluihin laatikkomallisiin kirkkoihin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on minun mielestäni yksi tyylikkäimmistä uudemmista kirkoista. Sisätilatkin kestävät ihan katseen. Kiitos Orvokki kommentista.

      Poista
  2. Alkuun oli vaikea tottua tämän tyyppiseen kirkkoon, kun oli tottunut perinteiseen ristikirkkoon, kuten Himangalla ja Kannuksessa, myös Kalajoen tiilikirkko on tuttu, mutta nyt minusta tämä tuntuu hyvin kotosalta, vaikka aika harvoin tuleekin käytyä. Kirkon risti on ollut aina merenkävijöille maamerkkinä ja myös tämä rubikinkuutioristi:) näkyy aika kauas merelle. Juvan tyylikäs tiilirelifie kuvaa 10 neitsyttä. Lattiasta kattoon asti ulottuva ikkuna on mielestäni hieno yksityiskohta sekin.

    Vaivaisukko nimi tulee aikaisemman uhritukin asemasta ja nimi kuvaa rahojen käyttötarkoitusta, eli aikaisemmin niillä ylläpidettiin vaivaistaloja, johon köyhät, vanhukset ja sairaat sijoitettiin. Kiitoksia esittelystä:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Mustis kommentista ja mielenkiintoisista taustatiedoista montakin kirkkoa koskien. Täytyypä pitää mielessä kun noitakin kirkkoja ehkä joskus kuvaamaan pääsee. Tämä Pyhäjoen kirkko on minunkin mielestäni yksi tyylikkäimmistä uudemman polven kirkoista. Toinen erityisen mielenkiintoinen kirkko on Kuokkalan kirkko Jyväskylässä, joka se kin löytyy tästä blogista.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!