lauantai 4. lokakuuta 2014

Evijärven kirkko



Tämä kirkko sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Sieltä löytyy pieni 2600:n asukkaan Evijärven kunta. Paikkakunta sijaitsee Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä ruotsinkielisen Pohjanmaan rajakuntana.

Evijärven kirkko on rakennettu vuonna 1759, eli se on reilu viisikymmentä vuotta vanhempi kuin enin osa nykyisin käytössä olevista puukirkoistamme. Sen rakentaja on Antti Hakola. Kirkko poikkeaa tyypillisistä Antti Hakolan rakentamista kirkoista, mikä selittyy sille jälkeenpäin tehdyillä laajennus -ja muutostöillä. Nykyinen kirkon ulkomuoto on peräisin vuodelta 1887. Tapuli uusittiin hieman sitä aiemmin, vuonna 1872. Vastaavana rakennusmestarina noissa molemmissa oli kirkonrakentaja Heikki Jaakonpoika Kuorikoski. Nykymuodossaan kirkkoon mahtuu istumaan 450 henkilöä.

Kirkon sisustus on pääosin lahjoituksina saatu. Saarnatuoli on peräisin vuodelta 1789.  Kirkossa on useita veistoksia, joista merkittävin, suurikokoinen Erkki Lahden 1800-luvun alkupuolella veistämä krusifiksi, korvaa tässä kirkossa alttaritaulun. Kirkon sivulaivassa kattoon kiinnitettynä sijaitsee vanha puinen kirkkolaiva, jonka iästä ei ole tarkempaa tietoa. Muotoilultaan se on 1600-1700 lukua. Nykyiset urut on rakentanut Bruno Christensenin urkurakentamo Tanskasta vuonna 1992. Äänikertoja niissä on 18+3.

Osoite: Kirkkotie 77, Evijärvi

4 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko. Tulee pitsi mieleen, vaikka tuossa ei juuri niitä pitsileikkauksia olekaan, on muuten vain ornamenttejä.
  Harvinainen puukirkko kun ei ole palanut kertaakaan.

  VastaaPoista
 2. Eikä ole sitä jyrkkää kattoakaan, mikä noissa Hakolan kirkoissa oli tunnusomaista. Hakolan kirkoissa oli myös yleensä ainakin sisäviisteet ja sipulihuippu kirkon keskimutterissa katolla. En olisi uskonut alunperin Hakolan kirkoksi tuota. Kiitos kommentista Orvokki.

  VastaaPoista
 3. dat ziet er nog heel mooi en goed onderhouden uit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. That's true. Beautiful church. Thank you Cobie.

   Poista

Kiitos kommentistasi!