lauantai 12. huhtikuuta 2014

Lumijoen kirkko

Sanotaan, että lasten suusta kuulee totuuden. Lasten suusta tuli mielleyhtymä piparkakkutalosta tämän kirkon kohdalla! No, myönnettäköön, että tiettyjä yhtymäkohtia on. :)


Lumijoki on Pohjois-Pohjanmaalla, kartalta katsoen hieman Oulun alapuolella sijaitseva, reilun 2000:n asukkaan kunta. Sehän tarkoittaa sitä, että istumapaikkaluvun ollessa suurimmillaan, yli puolet paikkakunnan nykyisistä asukkaista mahtuisi kerralla kirkkoon! Kuinkahan usein sellaiseen oli tarvetta? :) Nykyisin istumapaikkaluku on piennennetty 850 henkilöön.

Lumijoen kirkko on todellakin suuri ja mahtava. Se on arkkitehti John Lybeckin piirtämä ja valmistui vuonna 1889. Piispa L.T. Tapaninen nimitti kirkon sen suuresta koosta ja ylväästä ulkomuodosta johtuen Lakeuden Katedraaliksi. Se, että kirkko sijaitsee mäen päällä, suurentaa vaikutelmaa entisestään. Tosin alkuperäinen suunnitelma kirkosta oli vieläkin suurempi!

Turhahan tätä ”suurta kirkkoa” on silti verrata esim. Keski-Euroopan oikeasti suuriin kirkkoihin. Meidän maassamme se kuitenkin on, varsinkin pienen maaseutupitäjän kirkoksi, myös mittojensa puolesta vaikuttava.

Varsinaista alttaritaulua ei Lakeuden katedraalissa ole; Sen paikalla on suurikokoinen valkoinen risti, jonka molemmin puolin olevissa ikkunoissa sijaitsevat näyttävät, Liisa Karjarinnan toteuttamat lasimosaiikit. 15-äänikertaiset urut vuodelta 1995 ovat Urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamat.

Yhtenä erikoisuutena on, että kellotornissa on vain yksi kirkonkello. Pikkukirkoissa tällaista joskus näkee, mutta tämän kokoisessa kirkossa ratkaisu saattaa olla maassamme ainutlaatuinen.

Lähes aina, kun pienellä paikkakunnalla sijaitsee suuri kirkko, sen suuruutta selitellään piirustusten vaihtumisella jonkin suuren kaupungin samaan aikaan rakenteilla olleen kirkon kanssa. Kyseessä lienee kuitenkin enemmän urbaanilegenda, tai sitten meillä on ollut paljon todella huolimatonta väkeä paitsi arkkitehteinä, kuin myös seurakuntien päättäjinä. - Seurakuntalaisista nyt puhumattakaan. Niin paljon näitä tapauksia maastamme löytyy!Osoite: Ylipääntie 10, Lumijoki


8 kommenttia:

 1. Onpa oikea piparkakkukirkko. Viehättää silmää, vaikka pitäisi kai olla sitä mieltä, ettei sovi Suomeen. Mutta kun en ole, minusta tällaiset rakennukset piristää tasaisen vihreetä maisemaa. Ja mielikuvitus pääsee valloilleen, kun kuvittelen kirkkokansan vaeltavan kirkkoon, ainakin sen entisajan väen.
  Hauska legenda. Toivottavasti onkin vain legenda, sillä, niinkuin sanoit, osoittaisi piirustusten vaihtuminen todellista huolimattomuutta. Tai sitten se on meidän geeneissä .. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ne piirustukset helposti noin huomaamatta vaihdu. Kiitos Orvokki.

   Poista
 2. Pramee sen olla pitää. Pikkaisen on kyllä piparkakku meininkiä tuossa rakennuksessa. En nyt jaksa alkaa penkomaan mistä lähtien on kirkollisveroa peritty, mutta helppoa ja ilmaista rahaa on kyllä noille tullut jaettua. Ja nyt ne on alkaneet myymään kinteistöjään kun alkaa rahapussin pohja näkymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harry. Nyt täytyy kuitenkin todeta, että vaikka tuo kirkko hieno onkin, prameasta en silti itse puhuisi. Varsinkin sisätiloiltaan se on hyvinkin perus. Tämä rakennettiin aikana, jolloin nykymuotoista kirkollisveroakaan ei vielä kannettu kirkkoon kuuluvalta väestöltä. Yleensä jos paikkakunnalla on "hieno" kirkko, se kertoo monesti enemmänkin paikkakuntalaisten suurista lahjoittamisvaroista ja -haluista kuin kirkollisveron määrästä sinänsä. Itse kyllä kuvailen mieluummin kaunista kirkkoa kuin vähemmän kaunista. Varsinkin tuona kauniina kesäiltana nelisen vuotta sitten. :)

   Poista
 3. Tosi komea on kirkko ja olet saanut kyllä upean kuvan siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti. Ilta-aurinko oli hieno. Taivas vähän paloi puhki...

   Poista
 4. kyllä osaa olla kaunis kirkko <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tuossa on jotain positiivisesti epätavallista. Kiitos Suvi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!