lauantai 26. huhtikuuta 2014

Eräjärven kirkko

Eräjärvi oli Pirkanmaalainen kunta vuoden 1972 -loppuun saakka. Sen jälkeen se sai uuden elämän osana Oriveden kaupunkia. Eräjärvellä sijaitsee nätti pieni puukirkko.

Viime viikon kirkko oli nykyisin Kangasalaan kuuluvan Kuhmalahden kirkko ja nyt katsomme Oriveteen kuuluvan Eräjärven kirkkoa. Aikoinaan itsenäiset Eräjärvi ja Kuhmalahti olivat naapurikuntia, mutta niin ovat nykyisinkin Orivesi ja Kangasala. Näin ne kuntaliitokset etenevät. Saapa nähdä, mihin ne vielä etenevätkin, aika näyttää. No, nyt turhalta spekuloinnilta asiaan!

Eräjärven kirkon tekee mielenkiintoiseksi se, että sen rakentaja löytyi omasta pitäjästä. Hän oli kirkonrakentaja Mats Åkergren. Kirkko valmistui vuonna 1821. Se on järjestyksessä kolmas Eräjärven kirkkorakennus.

Kirkko on sinänsä ihan perinteinen sisäviisteinen puinen ristikirkko, jossa tapuli on liitetty läntisen siiven jatkoksi. Sen ympärillä on pieni hautausmaa.

Kirkon sisätiloista voisi mainita "kirkkomaalari" Kaarle Fredrik Blomin vuonna 1851 maalaaman alttaritaulun ja Kangasalan urkutehtaan historialliset urut vuodelta 1916.

Paikkakuntalaisen rakentajan lisäksi erikoislaatuista on, että kirkon tapulissa on vuodesta 1974 asti toiminut kirkkomuseo, jossa näytteillä on mm. seurakunnan vanhaa esineistöä ja tietoa seudun maineikkaista kirkonrakentajista. Museo on auki kirkon kesäaukioloaikojen yhteydessä. Tosin kirkko ei tietojeni mukaan ole tiekirkko, joten sen kesäaukioloajat saattavat olla hyvinkin vuosikohtaisia. Sen tähden en niitä tässä julkaise, mutta tarkemmin varmaan selviävät esim. Oriveden seurakunnan nettisivuilta.

Kirkon pihapiirissä sijaitsevassa viljamakasiinissa sijaitsee toinenkin museo, kivimuseo, jossa kannattaa sielläkin poiketa kesäisen kirkkokäynnin yhteydessä.


Osoite: Eräjärventie 1952, Eräjärvi, Orivesi6 kommenttia:

 1. Sait kauniin kuvan, tykkään kun hautuumaakin näkyy.
  Oudonnäköinen tuo yksi päätyseinä, kun siinä ei ole lainkaan ikkunantapaistakaan, tai mitään ristiä tms. seinällä. Ehkei tuollaisessa kuulukaan olla mitään, mutta sitä ei luonnossa huomaa, kuvassa vaan tulee esille.

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Tuo hautausmaa on tärkeä elementti tuossa kuvassa. Katsopa muuten tarkkaan kuvaa täysikokoisena. Jotenkin näyttäisi, että tuossa päätyseinässä olisi ikkuna joskus ollukin, kun laudoitus ei näytä olevan ihan suora ja jotain ikkunarajankin tapaista näkyy. Jos näin on, ilmeisesti sitten jostain syystä laitettu umpeen. Kuva on kolme vuotta vanha.

  VastaaPoista
 3. Hienon kirkon on Mats rakentanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Ja hyvälle paikallekin vielä. :)

   Poista
  2. Sinä teet hyvää työtä kun kuvaat kirkkoja.
   Minä itse olen hieman laiska, vaikka omassa kuntakeskuksessa on myös tällainen kirkko.
   Skjervøy kirke 1728
   http://www.kirkesok.no/kirker/Skjervoey-kirke

   Poista
  3. Tuohan onkin suorastaan söpö. Kuvaile se jossain vaiheessa vaikka talviasussaan sopivassa valossa. Jos vielä taustalla siintäisi tunturimaisema niin täydellistä. On muuten tuokin suht vanha puukirkoksi. Ei ole joutunut tulen ruuaksi, niin kuin moni tuon ikäinen vuosisatojen kuluessa. Ukonilmahan ne usein sytytti ja kyntilätkin joskus. Ukkkosenjohdatin on hieno keksintö.

   Poista

Kiitos kommentistasi!