lauantai 19. huhtikuuta 2014

Kuhmalahden kirkko

Kuhmalahti on pieni entinen kunta, joka sijaitsee Pirkanmaalla, kartalta katsoen Tampereen ja Kuhmoisten välissä, lähempänä Kuhmoista kuin Tamperetta. Kunta lakkautettiin vuoden 2010 -lopussa, jonka jälkeen se on ollut osa Kangasalan kuntaa.

Kuhmalahden nykyinen kirkko on järjestyksessä toinen. Ensimmäinen kirkko valmistui tälle lähes samalle paikalle jo vuonna 1664. Nykyinen, tunnetun kirkkoarkkitehdin Ernst Lohrmannin piirtämä ja seurakuntalaisten rakentama päätytorniton puinen pitkäkirkko valmistui vuonna 1846. Rakennustyylillisesti se edustaa myöhäistä empireä.

Katsahdus kabiinin puolelle. Kirkko on sisätiloiltaan basilika. Se tarkoittaa suorakaiteen muotoista kirkkosalia, joka on kolmilaivainen. Tosin aidossa, historiallisessa basilikassa keskilaivan katon tulisi kohota sivulaivojen kattoja korkeammalle. Basilika kuitenkin näinkin. Sisätiloihin antaa leimansa saarnastuolin keskilaivaa korostava sijainti ja laivojen jakajana toimivat massiiviset, roomalaistyyliset tukipylväät. Punainen matto tuo vaaleaan yleisimeeseen mukavasti väriä.

Kirkon kuorista löytyy kaksi taidokasta puuveistosta, joista toinen esittää ristiinnaulittua Jeesusta ja toinen piispa Henrikiä. Alttaritaulun on maalannut kovin tuntemattomaksi jäänyt taidemaalari Sviefeld. Vuonna 1795 valmistunut taulu maalattiin alunperin edelliseen kirkkoon.

Kirkon urut ovat vuodelta nykymuodossaan vuodelta 1911. 10-äänikertaisen soittimen rakensi B.A. Thule. Urkujen julkisivu ja pääosa pillistöstä ovat peräisin edellisistä, vuonna 1884 -rakennetuista uruista.

Kirkkoon mahtuu noin 350 henkilöä.

Kirkon vieressä sijaitseva erillinen kellotapuli rakennettiin alunperin edellisen kirkon viereen vuonna 1782. Se on rakennusmestari ja kirkonrakentaja Matti Åkerblomin työtä ja tyylillisesti nykyisen kirkon kanssa hyvin erilainen sipulinmuotoisine huippuineen.

Kirkon kolmas puuveistos löytyy kirkon eteisestä, jossa sijaitsee rujo puinen vaivaisukko. Onkohan sillä ollut taipumuksia karata kirkosta, kun ovat köyttaneet sen noin hyvin paikallensa, mene ja tiedä.

Osoite: Kirkkotie 45, Kuhmalahti, Kangasala

6 kommenttia:

 1. Miksi minulla tuli ekaksi mieleen kesähäät tästä kirkosta, ehkä tuo vaaleus sopisi siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ja ulkokuvaankin sopisi hääpari tuohon ovelle vallan mainiosti.

   Poista
 2. Kodikkas kirkko. Kauniit kuvat kauniista kirkosta.
  Basilika on tuttu vain maustekasvina, tällä saralla täysin tuntematon.:-)
  Kiitos tiedosta.

  Hyvää pääsiäisen aikaa Sinulle!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Itse asiassa tuo basilika voi olla periaatteessa mikä tahansa rakennus jos se vain arkkitehtooniset vaatimukset täyttää.

   Poista
 3. Kirkko joka on kutsuvan näköinen ulkoapäinkin, mutta valtavan kaunis sisältä.
  Voisin kuvitella, että olisi hääparien suosikkikirkko. Sopisi hyvin vihkimiseen ... :)
  Sisusväritys on taivaallisen herkkä, vaalea siniharmaa (?) ja valkoinen, hyvä yhdistelmä.
  Pääsiäistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Veikkaan että kesällä tuotakin käytävää monet hääparit kävelevät. Väriveikkauksesi sisältä meni nappiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!