lauantai 1. helmikuuta 2014

Töysän kirkko

Entinen Töysän kunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Töysä on tullut tunnetuksi paikkakunnalla sijaitsevasta Keskisen Kyläkaupasta, joka on lajissaan maailman suurin ja myynniltään maamme toiseksi suurin tavaratalo. Edellä on ainostaan Helsingin Stockmann. Kunta oli itsenäinen vuoden 2012 -loppuun asti. Siitä eteenpäin se on ollut osa Alavuden kaupunkia.

Harmaana, hyvin harmaana talvipäivänä viime vuoden kevättalvella kuvasin Töysän kirkkoa. Tämä puinen ristikirkko on rakennettu kirkonrakentaja Yrjänä Lepistön johdolla. Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1800. Sittemmin sille on tehty monta suurta peruskorjausta, joista viimeisin vuonna 1982.

Nykyisen alttaritaulun on maalannut taiteilija Väinö Hämäläinen ja se asetettiin paikoilleen vuonna 1908. 20 äänikertaiset urut on rakentanut Urkurakentamo Tuomi vuonna 1983. Istumapaikkoja kirkossa on 700 henkilölle.

Kellotapuli valmistui kirkon viereen vasta 1825. Sen rakentamisesta vastasi kirkonrakentaja Yrjänä Lepistö. Kelloja tapulissa on tällaiselle tapulille perinteiset kaksi. Ne on hankittu seurakunnan omistukseen vuosina 1800 ja 1829.

Töysän kirkko iltavalaistuksessaan.

Osoite: Kirkkotie 6, Töysä

6 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko ja niin suomalainen.

  VastaaPoista
 2. Totta. Se on niin suomalaistyylinen kuin olla voi. Perinteistä kirkkotyyliä. Kiitos kommentista Orvokki.

  VastaaPoista
 3. Olisit kaatanut nuo puut edestä ne kun haittaa näkyvyyttä;-D Jep, samaa mieltä tuosta suomalaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Näkyvyyttä haittaa, mutta samalla ne toisaalta tuo jotain tunnnelmaakin kuvaan. Aika yleinen ongelmahan tuo on kirkkoja kuvattaessa. Joskus se suorastaan estää kuvanoton melkein täysin. Tässäkin kuvakulmaa piti hieman hakea. Kiitos kommentista Harry.

   Poista
 4. Upea kirkko ja kuvat, tuo pimeä kuva oli suosikkini, jos niin voi sanoa :)
  Hyvin on lumisadekin kuvattu kyllä ja kaikki...

  VastaaPoista
 5. Sattui olemaan vähän tumma päivä tuolloin kun nuo kaksi ylintä otettiin. Lumisade onneksi antaa kuviin luonnetta. Alin on sitten kuvattu joskus ohi kulkiessa auton kattoa vasten, kun ei ollut edes jalustaa mukana. :) Kiitos Seijastiina kommentista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!