lauantai 8. helmikuuta 2014

Nokian kirkko

Pirkanmaalla sijaitseva Nokia on Tampereen naapurikaupunki. Paikkakunnan kirkko sijaitsee korkean harjun päällä ja olisi hyvin näkyvällä paikalla, ellei puita olisi ympärillä todella runsaasti. Tämä seikka yhdistettynä pieneen kirkon ympärilä olevaan pihaan tekee tämän kirkon valokuvaamisesta todella haasteellista. Kuvat on otettava laajakulmaobjektiivilla suhteellisen läheltä tai sitten yläviistoon harjun alta. Kumpikaan tapa ei ole tässä paras mahdollinen. Parhaan kuvan tästä kirkosta saisi ehkä ilmakuvana helikopterista, mutta siihen en sentään itse ryhtynyt. Tämänkin ottamista varten vierailin kirkolla kahdesti. Lehdettömät puut auttoivat syksyistä kuvaustilannetta osaltaan.

Nokian uusklassismia henkivän rapatun tiilikirkon on suunnitellut tunnettu kirkkoarkkitehti Carl Ludvig Engel. Kirkko rakennettiin vuonna 1837. Tällaisia omintakeisia, pohjamuodoltaan pyöreitä kirkkorakennuksia löytyy maastamme muutamia niin puusta kuin tiilestä valmistettuina. Arkkitehtoonisena esikuvana niille kaikille on enemmän tai vähemmän pidetty historiallista Pantheonin temppeliä.

Kirkon alttaritaulu on taidemaalari Felix Frangin vuonna 1907 -maalaama. 32 äänikertaiset urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas ja ne ovat vuodelta 1974. Istumapaikkoja kirkossa on 780 henkilölle.

Kirkko on ulkopuolelta kohtuullisen hyvin alkuperäisessä asussaan. Sisätiloja sen sijaan on muuteltu historian saatossa useaan kertaan. Muutoksista suurimmat toteutettiin vuoden 1904 -peruskorjauksen yhteydessä. Tuolloin arkkitehtinä oli Josef Stenbäck.


Osoite: Pirkkalaistie 22, Nokia
2 kommenttia:

 1. Totta, puut haittaa monasti kohteen kuvausta. (Lauttasaaren vesitornin kuvaamisessa oli sama juttu)
  Hyvän näköinen kirkko, kiva on muoto ja väritys

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se on monesti. Toisaalta, asettattaapahan kuvaukselle lisähaastetta. :) Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!