lauantai 7. joulukuuta 2013

Valkeakosken kirkko

Pirkanmaalla sijaitsevalle Valkeakosken pääkirkolle ei kuulu hyvää. Arkkitehti Veikko Larkaksen suunnittelema, vuonna 1969 valmistunut kirkkorakennus on päässyt rapistumaan erittäin pahoin. Ongelmat alkoivat paljastua noin viisi vuotta sitten, jolloin kellarikerroksesta löytyi kosteusvaurio. Tarkempien tutkimusten myötä vauriot todettiin erittäin vakaviksi ja laaja-alaisiksi. Jotta kirkko saataisiin taas kuntoon, edessä on arvioitu olevan miljoonien eurojen remontointi- ja korjaustyöt.

On tavallaan merkityksetöntä kertoa kirkon interiööristä sun muusta tässä yhteydessä, kun kirkon tulevaisuus on näin epävarma. Tällä hetkellä suunnitelmat ovat vielä auki ja ne vaihtelevat kirkon myymisestä, ehkä purkamisestakin, laajaan peruskorjaukseen saakka. Oman lisänsä tähän soppaan tuo vielä sekin seikka, että seurakunnalla on omistuksessaan tämän lisäksi kolme muuta kirkkoa. Myös läheltä, aivan keskusta-alueelta, löytyy pieni kappelikirkko, jossa nykyisin pidetään melkein kaikki kaupungin alueen kirkkotilaisuudet. Suuremmat tilaisuudet on puolestaan pidetty reilun kahdeksan kilometrin päässä sijaitsevassa keskiaikaisessa Sääksmäen harmaakivikirkossa.

Varmasti moni pohtii, onko kirkon korjaamisessa tätä taustaa vasten mitään järkeä. Ei varmaankaan, jos pelkästään rahallisesti tai käytännöllisesti ajatellaan. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksioikoinen. Mukana ovat niin rakennustaiteelliset, historialliset kuin tunneperäisetkin näkökulmat. Kirkosta ei myöskään voi noin vain luopua ja muuttaa sitä esimerkiksi marketiksi. Sen kieltää laki, koska kyseessä on kuitenkin kultuurihistoriallinen rakennus. Toisaalta tämä kirkko ei ole kuitenkaan niin vanha, että sillä olisi varsinaista historiallista arvoa joten jopa purkulupa voitaisiin ehkä saada. Suurimmat arvot ovatkin tunnepuolella; Monille ajatus oman kastekirkkonsa, vihkikirkkonsa tai konfirmaatiokirkkonsa myymisestä, jopa purkamisesta, on sietämätön. Ostajaa tosin voisi olla vaikea löytää, eikä kirkon tonttikaan, aikoinaan lahjoituksena saatu vesijättömaa, tuo asiaan pelastusta. Tilanne on seurakunnalle todella vaikea.

Kirkon lopullisen kohtalon pitäisi ratketa lähitulevaisuudessa. Jos kirkko saadaan vielä joskus korjatuksi - mitä henkilökohtaisesti pitäisin ihmeenä - palaan asiaan uuden kirkkoesittelyn muodossa.

Osoite: Valkeakoskenkatu 31, Valkeakoski

2 kommenttia:

  1. Sepä se, mitä pitempään annetaan ajan kulua ensimmäisten vaurioiden löytymisestä, sitä kalliimaksi korjaus tulee ja kun annetaan vielä ajan kulua tekemättä mitään, niin puretaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se. Tässä tapauksessa ymmärtääkseni tuo ajan kuluminen on johtunut yksinkertaisesti rahoituksen löytymisen puutteesta. Sitä en tiedä, oliko tuosta kosteusvauriosta merkkejä ennen sen lopullista varmistumista, ja olisiko ne voitu havaita ja korjata kohtuukustannuksin ajoissa. Saas nähdä kuinka tuossa käy... Kiitos kommentista Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!