Hämeenkyrö on reilun kymmenentuhannen asukkaan kunta Pirkanmaalla. Tässä kunnassa on syntynyt tai vaikuttanut poikkeuksellisen monta tunnettua suomalaista. Näistä voisi tässä mainita seuraavat ehkä tunnetuimmat: Kirjailija Frans Eemil Sillanpää, näyttelijä Tapani Perttu, muusikko Irvin Goodman, kirjailija Panu Rajala, olympiavoittaja Paavo Yrjölä ja muusikko Katri-Helena. Mutta nyt itse kirkon pariin.
Hämeenkyrön kirkko on puinen päätytornillinen pitkäkirkko, joka on varustettu poikkisakaroilla. Sen piirustukset laati Tukholman intendenttikonttori. Kirkko valmistui vuonna 1782. Vastaavana rakennusmestarina oli Abraham Tennberg.
Alunperin kirkko oli tyylipuhtaasti uusklassinen, mutta 1800-luvulla tehdyt muutos- ja korjaustyöt muuttivat sen ulkonäköä suuresti. Vuonna 1849 ikkunat saivat kaarevat yläosat ja 1880 sai torni nykyisen, alkuperäisestä selvästi poikkeavan muotonsa. Kirkko on myös historian saatossa kokenut useita suuresti sisätilojen ilmeeseen vaikuttavia muutos- ja korjaustöitä. Viimeisin sisätilaremontti tehtiin vuonna 2008.
Kirkon nykyinen, Jeesusta Getsemanessa esittävä, ruotsalaisen taidemaalarin Johan Zacharias Blackstadiuksen maalaama alttaritaulu asetettiin paikoilleen vuonna 1849. Samana vuonna kirkko sai uuden saarnastuolin. Urut ovat suhteelllisen suuret; 38+3 -äänikertaiset. Ne on rakentanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1942. Kirkkoon mahtuu suurimmallaan 900 henkilöä.
Osoite: Härkikuja 13, Hämeenkyrö
Kaunis on kirkko.
VastaaPoistaUpea kuvaus.
Hyvää viikonvaihdetta.
Kiitos samoin, Seijastiina! Viime syksyn kuva, vaikka eipä täällä juuri tuon enempää maa ole kuurassa nytkään. :))
Poista