lauantai 16. maaliskuuta 2013

Taulumäen kirkko

Keski-Suomen pääkaupungiksikin tituleeratun Jyväskylän pääkirkko, Taulumäen kirkko, on tämänkertainen tutustumiskohde. Ensin kuitenkin lyhyesti hieman historiaa.

Taulumäen ensimmäisen kirkon piirsi arkkitehti L. I. Lindqvist. Se valmistui vuonna 1885, mutta jo vuonna 1918 se tuhoutui lämmityslaitteista alkunsa saaneessa tulipalossa. Tuon ensimmäisen kirkon paikalle, nykyiseen kirkkopuistoon, on pystytetty muistomerkki, jonka pronssinen muistolaatta esittää palavaa kirkkoa.


Nykyinen 1900-luvun alun klassismia edustava varsin näyttävä kirkko on ollut Jyväskylän seurakunnan pääkirkko vuodesta 2009. Sen suunnitteli arkkitehti Elsi Borg ja se valmistui vuonna 1929.


Kirkkosalin maalaukset, mm. 24 enkelimaalausta, ovat taidemaalari Paavo Leinosen käsialaa. Istumapaikkoja kirkossa on kaikkiaan noin 700. Muodoltaan kirkko on basilika, eli se on kolmilaivainen ja sen keskilaiva on muita laivoja korkeampi.


Pääalttaritaulu saatiin pelastetuksi tähän kirkkoon tulipalon alta edellisestä kirkosta ja sen on maalannut taidemaalari Eero Järnefelt. Sen alapuolella on lisäksi taidemaalari Jonas Heiskan maalaama pienempi alttaritaulu vuodelta 1929. 


Kauniiseen saarnastuoliin on käynti sen takaseinän kautta.
Kirkkosalia kiertävät Keski-Suomen ainoat kaksikerroksiset lehterit. Salin etuosassa näkyvät urkurakentamo Veikko Virtasen vuonna 1998 rakentamat 9-äänikertaiset barokkityyliset kuoriurut. Takalehterillä ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat 36+3 äänikertaiset romanttista tyyliä edustavat pääurut vuodelta 1930. Soitin on ainutlaatuinen, koska se on säilynyt  täysin alkuperäisasussaan näihin päiviin asti. Kirkossa on hyvä katedraalimainen akustiikka. 


Taulumäen pääurkujen soittopöytä.


Yksityiskohta kirkon eteistiloissa. Seimiasetelmahan siinä hiukan modernisti toteutettuna.

Taulumäen kirkkoa pidetään tyylissään yhtenä huomattavimmista kirkkorakennuksista maassamme. 

Osoite: Lohikoskentie 2, Jyväskylä
6 kommenttia:

 1. Torstaina ajeltiin tuon kirkon ohi kun Jyväskylän reisulta palailtiin kotiin :). Sisällä kirkossa ei ole tullut käytyä, siellähän olisi paljon enkelimaalauksia. Sitten yks tuttu kertoi, että kultakupolista olisi joku joskus yrittänyt kultaa pinnasta raaputtaa peruskorjauksen aikana. Kultausta siinä ei ole paksulti, että rahallinen arvo ei olisi ollut juuri mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tarinaa. Taisi luulla että tässähän on vasinainen kultainen vasikka:) Eihän noissa kultaa ole kuin vähän pinnassa. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Kyllä, kelpaa tallustella tuota käytävää pitkin kohti alttaria. Komea rakennus sisältä ja ulkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Tuo on tyylissään tosi upea kirkko. Sanattomaksi ihan vei. Kiitos Harry.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Tuo on ehdoton kohde Jyväskylässä jos kirkkoja haluaa käydä katselemassa. Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!