Pihtipudas sijaitsee Keski-Suomen maakunnan pohjoisosassa. Tunnettuja pihtiputaalaisia on esimerkiksi ministeri Lauri Ihalainen.
Pihtiputaan kirkko on Keski-Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko. Sen piirustukset laati ja rakennustöitä johti tunnettu kirkonrakentaja Simo Jylkkä. Kirkko rakennettiin kyläläisten talkoovoimin.
Kirkon syntyhetket ovat mielenkiintoiset siitä syystä, että kirkko rakennettiin ilman lupaa; Vuonna 1780 Pihtiputaalaiset nimittäin saivat Porvoon tuomiokapitulilta luvan rakentaa hautausmaansa yhteyteen rukoushuoneen, mutta hepä alkoivatkin rakentaa kokonaista kirkkoa! Rakennustyömaalla käynyt, asian huomannut paikallinen nimismies teki lupien puuttumisesta valituksen maaherralle saakka, mutta jo hyvässä vauhdissa ollutta rakennustyötä ei rohjettu keskeyttää ja kirkko valmistui vuonna 1783. Käyttöönottojuhlallisuuksia ei kuitenkaan annettu viettää.
Taulu kirkon pääoven yläpuolella kertoo tärkeitä vuosilukuja kirkon historiassa. Erityisesti tuo vuoden 1874 peruskorjaus on tärkeä, koska kirkko sai nykyisen hahmonsa silloin. Alkuperäinen kirkko- rakennus oli huomattavan paljon vaatimattomampi. 1874 mm. rakennettiin kirkkoon lehterit, vaihdettiin ulko- maalauksen väri perimätiedon mukaan punaisesta nykyiseen, sekä luovuttiin paanukatosta. Viimeisimmässä peruskorjauksessa
vuonna 1992 kirkko päivitettiin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi. Sen lisäksi tehtiin täydellinen sisä- ja ulkomaalaus.
Kurkistus kirkon sisätiloihin. Kirkon katto ei tietenkään ole näin matalalla, Pylväiden kannattelema osa on urkuparveke. Alttaritaulu on taiteilija Martta Helmisen vuonna 1925 maalaama. Sen aiheena on alttaritaulumaalareiden paljon käyttämä "tulkaa minun tyköni". Nykyinen kaunis saarnastuoli on keiteleläisen puusepän, Paavo Laukkasen valmistama. Se tuli kirkossa alunperin olleen Viitasaaren kirkon vanhan saarnastuolin tilalle. Parvella olevat nykyiset 18-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980 ja ne ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat.
Kirkko rakennettiin ilman lupaa, mutta ilman kellotapulia sen ei silti tarvinnut jäädä. Pari vuotta kirkon valmistumisen jälkeen sen viereen valmistui kirkon ensimmäinen kellotapuli.
Tämä tapuli on kuitenkin purettu ja nykyinen kuvassa oleva kellotapuli rakennettiin suuren, vuoden 1874 -peruskorjauksen yhteydessä.
Osoite: Sallilantie 5, Pihtipudas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!