perjantai 2. elokuuta 2019

Klaukkalan kirkko

Maamme kartalta katsoen pienen matkan Helsingin yläpuolella sijaitseva Nurmijärvi on poikkeuksellisen suuri kunta. Kerrotaan, että se olisi saanut kaupunginoikeudet jo ajat sitten, mutta jostain syystä päättäjät ovat tästä halunneet kieltäytyä. Kunnan väkiluku on tällä hetkellä yli 42 000. Nopeimmin kunnan väkiluku kasvaa Klaukkalan taajamassa, josta onkin tullut hyvin kaupunkimainen kokonaisuus. Klaukkalan alueen väkiluku on reilu 17 000. Nykyisin koko Nurmijärven kunnan alueen lasketaan kuuluvan Helsingin keskustaajamaan, jonka ajatellaan olevan yhtenäinen kaupunkialue. Klaukkalassa on omintakeisen näköinen kirkko.

Erikoinen on ehkä sana, jolla tätä kirkkoa kuvailisi. Kirkon runko on betonia ja julkisivu on verhoiltu kuparipeitteellä. Tästä suunnasta kuvattuna kirkko näyttäytyy melkoisena mustana möhkäleenä. Eri ilmansuunnista katsottuna ikkunoita kuitenkin löytyy, eivätkä ne kaikki ole aivan lattiatasossa, kuten kuvaa katsomalla voisi päätellä. Liikaa niitä ei kuitenkaan todennäköisesti ole. Ajankohdasta johtuen en päässyt katsomaan kirkkoa sisältäpäin.

Kirkko valmistui vuonna 2004. Sen suunnitteli arkkitehti Lassi Lassila. kirkkosalissa on 300 istumapaikkaa ja se on yleissävyiltään hyvin vaalea.

Klaukkalan kirkko muodostaa hyvän kontrastin Nurmijärven kirkolle, joka on hyvin perinteinen puinen ristikirkko. Paikkakunnalla on lisäksi kolmas, Rajamäen kirkko, jonka arkkitehtuuri taas poikkeaa näistä molemmista edellisistä.

Kirkko löytyy Klaukkalan taajamasta osoitteesta Ylitilantie 6

4 kommenttia:

  1. Ei oo ihan mun makuun tämä kirkko! Kaikille jotain, varmaankin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Diplomaatinen vastaus. :) Se on hankala yhtälö monesti arkkitehdeillekin, kun pitää luoda uutta, modernia, käytännöllistä ja kaunista. Sisältä tämäkin on ihan nätin näköinen. Ulkomuoto jakaa mielipiteitä varmasti.

      Poista
  2. Kirkkoja on Suomessa niin monenlaisia :) mukavaa loppukesää sinulle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja se tekeekin niiden kuvaamisesta hyvin mielenkiintoista, kun koskaan ei voi täysin tietää mitä milloinkin on edessä. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!