lauantai 17. marraskuuta 2018

Tampereen tuomiokirkko

Tampereen tuomiokirkko on tunnettu kirkkorakennus maassamme ja keskeinen Tampereen kaupungin tunnusmerkki. Katsotaanpa tarkemmin, mitä tämä vuonna 1907 -valmistunut kirkko pitää sisällään.

Tämä Lars Soncin piirtämä kirkko on tunnetuin kansallisromanttinen kirkkorakennus maassamme. Sitä on luonnehdittu rakennustaiteellisesti erittäin korkeatasoiseksi kokonaistaideteokseksi, jonka jokainen yksityiskohta on toteutettu ajatuksella, tyylillä ja näkemyksellä.

Alunperin kirkon nimi oli Johanneksen kirkko. Kun Tampereen hiippakunta perustettiin vuonna 1923, kirkosta tehtiin Tampereen hiippakunnan pääkirkko, tuomiokirkko. 

Kirkon tornin huippu kohoaa maasta katsoen 64 metrin korkeuteen, mikä on kaksi metriä enemmän kuin Helsingin tuomiokirkon keskihuipun korkeus, mutta jää selvästi jälkeen Turun tuomiokirkon 86-metriselle tornille.

Sisälle astuessaan tulija huomaa kirkon suuruuden; sisätiloissa on avaruutta sekä pituus- , leveys- että korkeussuunnassa. Istumapaikkoja on jopa 2000. Suurikokoisen alttaritaulun on maalannut taidemaalari Marcus Enckell. Sen aiheena on ylösnousemus. Kirkossa on lisäksi mahtava määrä fresko- sekko- ja lasimaalauksia ja muuta koristusta. Maalauksista voisi erityisesti mainita Hugo Simbergin tunnetut Freskot Köynnöksenkantajat, Kuoleman puutarha ja Haavoittunut enkeli. Simberg toteutti myös kirkon rikkaat lasimaalaukset. Kirkkosalin oikealla ja vasemmalla puolella sijaitsevat lehterit yhdistyvät toisiinsa takalehterin kautta. Sivulehterillä sijaitsevat Kangasalan urkutehtaan tehtaan rakentamat 23-äänikertaiset barokkihenkiset urut vuodelta 1981.


Takalehterillä sijaitsevat massiiviset Kangasalan urkutehtaan rakentamat 68+5 -äänikertaiset pääurut vuodelta 1929. Niitä pidetään yhtenä maamme parhaimmista romanttistyylisistä uruista.  Kirkossa järjestetään seurakunnallisten toimitusten ja tilaisuuksien lisäksi monipuolisesti tasokkaita konsertteja ympäri vuoden. 


Kirkon tavattoman rikas koristelu herätti aikoinaan myös paheksuntaa, kuten esimerkiksi tämä pääholvin huippukohdassa sijaitseva käärme.


Simbergin koristelema saarnastuoli.

Pääsisäänkäynti.Kirkko iltavalaistuksessa.

Vaikuttava kirkko on avoinna tutustumista varten jopa ympärivuotisesti. Tarkemmin sen, mahdollisesti vuosikohtaiset aukioloajat voit katsoa tästä. Osoite on Tuomiokirkonkatu 12, Tampere.
12 kommenttia:

 1. On kaunis kirkko todella! Kiitos tästä upeasta esittelystä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katinka. Tosin tuon kohdalla tämä esittely jäi omasta mielestäni kovin vajavaiseksi. Kirjoitettavaa kun olisi vaikka kuinka paljon, mutta pakko tiivistää. :))

  VastaaPoista
 3. Eine schöne Kirche und ein tolles Panoramabild vom inneren der Kirche.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 4. Komea kirkko. En ole sisällä käynyt, nähnyt kirkon kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti katsoit vielä sitten myös tuon sisätilojen esittelyn tuolta linkistä. :) Kiitos kommentista Aimarii.

   Poista
 5. Hieno kirkko, tykkään kivikirkkojen jykevyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jykevä tuo tosiaan on, sanan varsinaisessa mielessä. Kiitos kommentista Ame.

   Poista
 6. Aika erikoisen näköinen kirkko. Hieno se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin upeita kirkkoja ei suomessa montaa ole ja lajissaan tuo on ihan ainutlaatuinen. Maamme tunnetuimpia kirkkoja. Kiitos kommentista Orvokki.

   Poista
 7. Simbergin taidetta, siitä sen soveliaisuudesta kirkkoon on kiistelty. Tuo katon käärme.
  Puhuttanut on köynnöstä kantavat pojatkin.
  Oli miten oli niin tykkään tästä hulpeasta kirkosta ja sen taiteesta.
  Upeita kuvia!
  Kiitos myös kerronnasta.

  VastaaPoista
 8. Jylhä kaunis vanhanajan kirkko.
  Tykkään Simbergin taiteesta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!