maanantai 12. marraskuuta 2018

Pälkäneen kirkko

Pälkäneelle rakennettiin ensimmäinen kirkko tiettävästi jo 1300-luvulla. Todennäköisesti seurakunnan seuraava kirkkorakennus oli 1500-luvun alussa valmistunut harmaakivikirkko, joka 1800-luvun alkupuolella hylättiin ja jätettiin rapistumaan, mikä sinänsä on hyvin epätavallista. Perimätieto kertoo, että syynä oli kirkon sijainti hieman kyläkeskuksen ulkopuolella ja halu saada suurempi kirkko sen aikaiselle suurelle seurakunnalle. Näistä lähtökohdista valmistui nykyinen Pälkäneen kirkko.

Tämän 1839 valmistuneen punatiilisen päätytornillisen ristikirkon suunnitteli Carl Ludvig Engel. Etualla näkyvään sankarihautausmaahan on haudattu 165 pälkäneläistä sankarivainajaa.

Rakennustyyliltään kirkko edustaa uusgotiikkaa, mikä on sinänsä hieman ihme, koska Engel tunnettiin nimenomaan uusklassisena arkkitehtina ja tyylin merkitävimpänä kehittäjänä. Kun itse tuota kirkkoa katselen, näkisin siinä kyllä mukana myös Engelille ominaista uusklassista tyyliä. No oli miten oli, uusgoottilaisena kirkkoa kuitenkin pidetään. Ainakin ulkopuolelta katsottuna.

Näkymää urkuparvelta. Kirkko on sisältä avara ja valoisa. Alttaritaulun tekijä on professori P. E. Limnell. Vuodelta 1841 -peräisin oleva taulu esittää Jeesusta Getsemanessa. Yleisilmeeltään kirkon sisustus on hieman pelkistetty, jolle kuitenkin valkoinen puukatto tuo hyvän lisän.

Urut ovat vuodelta 1958 ja niissä on 28+1 äänikertaa. Soitin on Kangasalan urkutehtaan tuotantoa ja se on hyvin tunnusomainen oman aikakautensa edustaja.

Urkuparven kaide on mielenkiintoisesti pilaroitu, mikä keventää parven yleisilmettä.
Salin sisäviisteistä huolimatta sivusakaroihin muodostuu katvealueita.

Pälkäneen kirkko on kaiken kaikkiaan kirkkorakennus, jota kannattaa ohi kulkiessaan käydä katsomassa jo rakennusmateriaalinsakin puolesta. Kirkko on ulkopuolelta katsottuna myös huomattavan ison näköinen mikä vaikutelma syntyy pääosin korkeasta tornista. Kirkko on ainoa maastamme löytyvä Engelin suunnittelema punatiilikirkko.

Osoite: Onkkaalantie 81, Pälkäne


3 kommenttia:

  1. Kirchen aus roten Backsteinen sind klasse ist nicht oft zu séhen.

    Noke

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis kirkko, Engelin miellän aina puukirkkoihin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!