lauantai 23. syyskuuta 2017

Huutoniemen kirkko

Huutoniemen kirkko sijaitsee Vaasan kaupungissa. Se valmistui vuonna 1964 ja edustaa rakennustaiteellisesti betonibrutalismia. Tuota ehkä jopa eniten mielipiteitä jakavaa arkkitehtuurin suuntausta, jonka hedelmiä näkyy meidänkin maassamme muutamissa kirkoissa ja joka kukoisti 1950-1970 -luvuilla. Eräs tunnetuimmista tämän tyylin edustaja on Järvenpään kirkko, jota on jossain jopa maamme rumimmaksi kirkoksi haukuttu. Oli miten oli, mielipiteitähän tämä tyyli jakaa ja ne ovat usein voimakkaasti joko puolesta tai vastaan.

Tämä arkkitehtuurin muoto kehittyi vastakohtana hillitylle modernismille. Jos mietimme nimenomaan kirkkoarkkitehtuuria, tämä olikin taatusti jotain sellaista, mitä ei koskaan aikaisemmin ollut nähty. Myös kirkoissa haluttiin tuohon aikaan vastakohtaa esimerkiksi puukirkkojen pehmeille uusklassisille linjoille. Kansallisromantiikka tuotti omat luomuksensa 1900-luvun alun vuosikymmeninä, mutta niissäkin oli voimakas perinteen tuntu läsnä. Uudet rakennusmenetelmätkin antoivat uusia mahdollisuuksia vrt. ajan betonielementtitalot.

Uuden luomisessa mentiinkin sitten ikään kuin toiseen äärimmäisyyteen. Brutalistisissa kirkoissa ja rakennuksissa ylipäänsä, on tyypillistä raa'at betonipinnat, joita ei lainkaan pintakäsitelty tai silotettu. Ikkunat ovat monesti matalia, pienikokoisia, suorakaiteen muotoisia ja niitä on suhteellisen vähän. Muotokieli oli selväpiirteistä ja minimalistista. Laatikkomaisia linjoja suosittiin.

Huutoniemen kirkon suunnitteli arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Hän on suunnitellut tämän kirkon lisäksi niin ikään brutalistisen Tapiolan kirkon ja lähinnä muuta modernismia edustavan pyramidimaisen Hyvinkään kirkon. Huutoniemen kirkon salissa on istumapaikat 350 henkilölle. Sisäseinät ovat tyylin puhdasoppisuudesta hieman poiketen erikoistiiltä. Ne sopivat kuitenkin harmaasävyisinä kokonaisuuteen hyvin ja tuovat mieleen käsittelemättömän betonipinnan. Lattia on niin ikään tiiltä. Alttaripöytä on marmoria.

Huutoniemen kirkko ei ole tiekirkko, mutta vaikka sisätiloihin ei sattuisi pääsemäänkään, se tarjoaa jo ulkoapäin katsottuna melkoisen erikoisen kirkkoelämyksen. Ja myös hyvin monia mielenkiintoisia kuvakulmia niitä hakevalle.

Osoite: Kuninkaantie 1, Vaasa
4 kommenttia:

 1. Hui sentään, miten ruma rakennus. Mun mielestä ei olisi saanut toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oman aikansa käsitys huippumodernista kirkosta. 50-luvulla tämäntyyppinen rakentaminen oli eräänlainen "ihme" ja jo sinällään arvokasta. Meille nykyajan ihmisille ei enää tietenkään näin ole. Sen tähden moni näkee nyt siinä vain sen ruman rakennuksen. Mielipiteitä nämä ovat aina jakaneet rajusti. Kiitos Tillariina kommentista.

   Poista
 2. No ompas tosi erikoinen kirkko. Vähän ankean värinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Eihän tämä nyt erityisesti minunkaan lempityyli ole, mutta kirkkorakennusten arkkitehtoonisen historian tietämys auttaa ymmärtämään, miksi se rakennettiin tällaiseksi. Aikansa tuote. Ja moderni silloin. Kiitos Kirsti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!