lauantai 6. elokuuta 2016

Asikkalan kirkko

Tarkasti kirkkosarjaa seuraavat ehkä muistelevat, että tämä kirkkohan taidettiin jo aikaisemmin esitellä. Niinhän se on, mutta olosuhteet kirkon ympärillä ovat muuttuneet sen verran, että uusintaesittely on hyvinkin paikallaan. Kirkko on myös liittynyt Tiekirkko-ketjuun, joka mahdollisti myös sen sisälle pääsemisen ja kuvaamisen.

Maisema kirkon ympärillä on muuttunut viime vuosien aikana huomattavasti. Kirkkoa vielä pari vuotta sitten pahasti varjostaneet suuret koivut ovat saaneet lähteä ja hyvä niin. Nuo puut varjostivat komeaa kirkkoa niin paljon, että edellisen esittelyn yhteydessä kirjoitin jotenkin siihen tapaan, että seurakunnan olisi syytä tehdä lähitulevaisuudessa jotain. Muuten seurakuntalaisetkaan eivät kohta löydä kirkkoansa puiden suojasta =D. No, mene ja tiedä oliko sillä veistelyllä vaikutusta, nyt puut ovat joka tapauksessa hävinneet ja komea kirkko on edustavasti esillä.

Päätytornillinen punatiilinen pitkäkirkko valmistui vuonna 1880 ja se sai nimekseen Miljoonan tiilen kirkko, johtuen rakentamiseen tarvittavien tiilien valtavasta määrästä. Helppo tuo on uskoa, kirkko on iso. Piirustukset laati Georg Wilenius. Kirkko edustaa tyylillisesti romaanisen tyylin ja uusgotiikan synteesiä

Istumapaikkoja on jopa 1200. Kirkkosalin sisäkorkeus on 16 metriä ja gotiikan mukaisesti tunnelma sisällä on "taivaita tavoitteleva".

Historiallisesti hyvin arvokkaat Lahtelaisen Albanus Jurvan urkutehtaan rakentamat 35-äänikertaiset pääurut ovat vuodelta 1902. Ne ovat  ja valmistajansa suurimmat säilyneet urut ja ne ovat lähes alkuperäiskunnossa ja edelleen täydessä käytössä.

Kirkon kuorista löytyvät myös Vääksyn seurakuntakeskuksen entiset urut. Kun tuo vakavasti kosteusvaurioitunut rakennus hiljattain purettiin, urut siirrettiin tänne kuoriuruiksi.

Hovimaalari Wilhelm Ekmanin maalaama alttaritaulu on peräisin vuodelta 1862 ja se sijoitettiin alunperin seurakunnan edelliseen, ensimmäiseen puukirkkoon. Taulun yläpuolella sijaitsevat taiteilija Lauri Ahlgrenin valmistamat kauniit lasimaalaukset, joiden teemana on Jumalan kolmiyhteisyys.


Kirkkotie 42, Asikkala

10 kommenttia:

 1. On jälleen kaunis iso kirkko.

  VastaaPoista
 2. Kävin Asikkalan kirkossa sisällä vuosia sitten ja se oli minusta yksi kauneimmista, vaikka onkin niin suuri. Kaunis myös päältä. Kiitos hyvistä kuvistasi! Nummentonkija. (Olen "hukannut" Google-tilini. Ehkä kommentti tulee näin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Nummentonkija. Minulle taas nimen omaan tuo kirkon suuruus tarjosi vaikuttavan elämyksen ja teki kirkosta erityisen vaikuttavan. Sisältähän tuo ei mikään kovin koristeltu olemukseltaan ole. Kaunis silti sinänsä toki.

   Poista
 3. Kaunis on kirkko sekä ulkoa että sisältä. Pidän uruista sekä muutenkin sisustuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis. Ja kuten sanottu, sen suuruus tekee myös vaikutuksen. Itse asiassa tuo pääurkujen julkisivukin on aika mammuttimainen ja ennen kaikkea korkea kuin mikä. Kiitos Orvokki.

   Poista
 4. Asikkalan markkinoilla en ole käynyt enkä kirkkoakaan nähnyt. Mutta tästähän se nyt näkyi, komea kirkko ja hienot urut.

  VastaaPoista
 5. Se taitaa se varsinainen kirkonkylä ja kyläkeskus olla Asikkalassa Vääksy ja sieltä Vääksystä on tälle kirkolle jopa 7 kilometrin matka. Olisikohan siinä osa selitystä, miksi et ole tuohon kirkkoon törmännyt. :) Kiitos Mustis kommentista.

  VastaaPoista
 6. Muutamaan kertaan olen ajanut tuon upean kirkon ohi matkalla Sysmän rötgeniin. Täällä Päijät-Hämeessä pikkukunnat ovat selvästikin kilpailleet kirkkojen jykevyydessä ja näytävyydessä, vertaa Hollola ja Asikkala. Niin ja Lahden Ristinkirkko on tietenkin kaikessa karuudessaan oma lukunsa tässä kisassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Käypäs vielä joskus kesällä kun sisällekin pääsee, katsomassa Lammin kirkkoa. Sekin on tätä samaa komeaa sarjaa, varsinkin sieltä sisäpuolelta. Löytyyhän se muuten tästäkin blogista. :)

   Lahden Ristinkirkko on nykykirkoista kyllä sellainen, että aika harva sitä moittii vaikka se moderni onkin. Se on varmaan uudemmista kirkoista yksi tunnetuimmista. Pariin kertaan olen kameran kanssa siinä pihassa pyörähtänyt, mutta ovet ovat olleet silloin kiini.

   Poista

Kiitos kommentistasi!