lauantai 2. huhtikuuta 2016

Pietarsaaren kirkko

Joskus kirkokuvausretkellä saattaa yllättää huono sää. Se ei ole mukavaa, mutta jos sää on aivan uskomattoman huono, tilanne alkaa saada jo koomisia piirteitä. Vai mitä mieltä itse olet, kun katselet näitä kuvia? Kuvauspäivänä sää muuttui sitä sateisemmaksi, mitä Pohjoisemmaksi ajelin ja Pietarsaaressa sitten olikin jo oikea "maakunnansade" ja ukonilma. Vettä tuli taivaan täydeltä ja kadut lainehtivat. Molemmat kuvat sain otetuksi autosta käsin avoimesta ikkunasta. Huvittava lisä kirkkokuvaan ovat räystään alla sateen suojaan pyrkineet naakat. Olen oikein tyytyväinen, että kirkkokuvien sarja sai täydennyksekseen myös tällaiset kuvat, Joten tässä Pietarsaaren kirkko!

Tämä on perinteinen ristikirkko, jonka nurkissa ei ole viisteitä. Mieleen tätä katsellessa tulee minulle esimerkiksi Töysän kirkko. Kirkko on eräs maamme vanhimmista käytössä olevista puisista ristikirkoista. Se valmistui vuonna 1731 ja on järjestyksessä toinen kirkko Pietarsaaressa. Sen suunnittelija on merkittävä 1600-1700 luvun taitteen kirkonrakentaja Johan Simonsson Knubb Vöyriltä.

Kirkon kaksi vuodelta 1788 peräisin olevaa alttaritaulua maalasi tukholmalainen muotokuvamaalari Frans Gabriel Westerberg. Myös alttarin seinäkoroke ja saarnastuoli ovat peräisin samalta vuosisadalta.

Kirkon sisältä löytyy myös erityisen paljon lajoituksina saatua esineistöä. Komeat messinkikruunut ovat kaupungin porvareiden jo edelliseen kirkkoon lahjoittamia. Niin ikään lahjoituksena on saatu yli kolme metriä  korkea messinkinen kynttilänjalka, jonka lahjoitti pormestari Niclas Wendelius voimonsa ja perillistensä kanssa vuonna 1709. Esillä  ovat myös vanhat patarummut, jotka kauppaneuvos Adolph Lindskog lajoitti vuonna 1840. Kirkkoon mahtuu 420 henkilöä.

Tapulin edessä oli rakennusteline, mikä sateen lisäksi vaikeutti sen kuvaamista. Kirkon tavoin tapuli on vanha, vuodelta 1742. Sen suunnitteli Vöyriläinen rakennusmestariHenrik Thomasson Kattilin. Tapulin kelloista kaksi on 1690-luvulta. Sitä, montako niitä siellä kaiken kaikkiaan on, en saanut varmistetuksi.

Kirkon sisältä löytyy harvinaisen paljon kiinnostavia asioita. Sääli, että se oli kiinni juuri tuolloin, kun satuin olemaan liikkeellä tuolla suunnalla. Tosin sää oli niin "haastava", että oli ihan hyvä, ettei tarvinnut nousta autosta. =D No, ehkäpä joskus tulee pistäydyttyä sisälläkin, toivon mukaan paremmalla säällä :)Kirkkokatu 3, Pietarsaari

13 kommenttia:

 1. Hieno kirkkoesittely jälleen. Ja sää on sellainen jota ei voi valita. Hauskasti näkyi kunnon lumisade kuvissa =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka. Joskus tällaistakin säätä, sitähän se joskus on oikeasti elämässsäkin. :) Se on muuten ihan vettä, jonka sain pitkällä valotusajalla sentään kuvassa hyvin näkymään.

   Poista
 2. Sadepisarat tuovat pikantin lisän hienoihin kuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos marliska. Se on muuten ihan totta. Tällaista pilvisyyttä ja harmautta ne täydentävät. :)

   Poista
 3. Tätä se Suomen kesä on, joten kuvausretkillä on kuvattava säästä riippumatta. Nuo Naakat ovat kyllä pikantti lisä, niistä plussapisteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Sain sentään kameran tuettua niin että tarpeeksi pitkä valotusaika mahdollistui. Sateen vuoksi välttämätöntä. :) Naakat olivat kerrankin toivottu lisä =D.

   Poista
 4. Tervetuloa uudelleen ja ehkä paremmalla säällä. Kirkko on näkemisen arvoinen sisältä, kuten niin moni muukin kirkko. Minulla on kesäisin tapana käydä ainakin yhteen kirkkoon tutustumassa kesälomamatkan aikana. Viime kesänä kävin Saarijärven kirkossa, josta sinullakin oli tässä blogissa kuvia ulkoa päin.

  VastaaPoista
 5. Unohtui tuosta aikaisemmasta kommentistani mainita se, että tämä kirkkohan yritettiin myös polttaa pari viikkoa Pedersören (Pietarsaaren maalaiskunnan) kirkon tuhopolton jälkeen. Onneksi paloasema oli ihan vieressä ja palo havaittiin aikaisessa vaiheessa. Muistaakseni yksi nurkka oli tulessa palokunnan saapuessa paikalle. Tässä linkissä maininta siitä. http://pelastustieto.fi/arkistojuttu/pietarsaaren-kirkkopalot-tuhopolttoja-6-71985/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sippe1 vierailusta ja mielenkiintoisista tiedoista. Onneksi tuhopoltto ei tuossa tapauksessa onnistunut. Aina ei näin hyvin ole käynyt. Täytyy käydä katsastamassa tuota kirkkoa joskus sisältäkin päin.

   Poista
 6. Even in the rain, it's a lovely building. I like the architecture style.

  VastaaPoista
 7. Kaunis kirkko, mutta kylläpä siellä sateli.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!