lauantai 27. helmikuuta 2016

Vetokannaksen kirkko

Ennen kuin katsotaan tämänkertaista kirkkoa, ajattelin puhua hieman valosta, lähinnä auringon-sellaisesta. Oppineet kuvaajat opettavat, että paras ajankohta maisemakuvien ottamiseen on aina joko varhain aamulla auringonlaskun aikoihin tai sitten illalla saman mötikän laskiessa ja hieman sen jälkeen. No, eipä se kirkkokuvauksessa oikein toimi. Näissä kun joutuu kuvailemaan silloin kun paikalla parhaimmillaan satojen kilometrien päässä on, eikä aurinko kovinkaan usein siloin satu sille optimaalliselle paikalla taivaalla. Joskus kuitenkin näin näy, kuten tässä. Vaan mitä se sitten tarkoittaa?

Vetokannaksen kirkko sijaitsee Vaasan kaupungissa tiheästi rakennetulla alueella, jossa on lisäksi puustoa. Kirkko on käytännössä kuvattava siitä suunnasta, mistä sen parhaiten kuvatuksi saa, vaihtoehtoja ei ole paljon. Parhaalla kuvausajankohdalla ei ole näissä tapauksissa paljonkaan merkitystä, kun kuvakulmat ovat niin rajoitetut. Illalla aurinko paistaa kuvauskulmiin nähden aivan väärästä suunnasta ja tässä suurimmaksi haasteeksi muodostuikin sen väisteleminen. Tämän kirkon kuvaaminen keskellä pävää voisikin olla se hyvä ratkaisu. Silloin ehkä valo osuisi suoraan rakennukseen. No, tällä mennään nyt.

Kirkko valmistui vuonna 1961 arkkitehti Gösta Bergmanin piirustusten mukaan. 60-luvun modernia kirkkorakennustahan se edustaa, mutta omasta mielestäni tuossa on kuitenkin jotain tuttuakin mukana. Onhan jo tuo kolmiomuoto jo sinällään vahva raamatullinen symboli. Näen siinä myös jotain vanhempaa kivikirkkoperinnettä. Tiedän, eihän se silti samanlainen, mutta sinnepäin kuitenkin. Kirkoksi tunnistaa. Takana siintävä sivusiipi rikkoo hieman tunnelmaa, mutta tyypillinen näky pikkukirkoissa.

Salissa on 150 istumapaikkaa, 10 äänikertaiset Heinrichin urkurakentamon urut vuodelta 1969 ja alttaritauluna puinen risti. Rakennus sisältää myös muita tiloja kirkkosalin lisäksi, kuten diakonia- ja päiväkerhotilat. Kirkon takana on pelkistetty kellotapuli, jossa on yksi kello.

Gerbyntie 27, Vaasa


10 kommenttia:

 1. Melko mielenkiintoisen näköinen kirkko. Jännittävä. Ja tuo valoa asia, niin totta. Kaikkein haastavinta on todella kirkkaat kesäpäivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, liikakin kirkkaus pahasta, synnyttää voimakkaat kontrastit. Kiitos Katinka.

   Poista
 2. dit is weer een hele andere zelf vind ik die oudere kerkjes ook veel charme hebben

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It's true. On the other hand diversity is richness. Thank you, Bas van Es.

   Poista
 3. Upean muotoinen kirkko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ainakin tavanomaisesta poikkeava. :) Kiitos Ronja.

   Poista
 4. Jänskän mallinen kirkko, nätisti kuvattu. Taidat odottaa kesää:)

  VastaaPoista
 5. Hyvinhän sinä tämän kirkon kuvattua sait.
  Onpa metkan mallinen kirkko, kiva poikkeus tavanomaisesta mallista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!