lauantai 30. tammikuuta 2016

Suodenniemen kirkko

Tämä kirkko sijaitsee Sastamalan kaupungin alueella. Sastamalan seurakunta on siitä mielenkiintoinen, että sen alueella on monen kuntaliitoksen tuloksena nykyisin peräti 11 kirkkoa ja kaksi kappelia! Jokainen noista on omalla tavallaan komea ja lisäksi kaikki ovat sopivasti erilaisia! Tällä kerralla katsomme yhtä näistä.

Korkealla mäellä näyttävästi sijaitsevan Suodenniemen puisen ristikirkon ovat piirtäneet arkkitehdit Charles Bassi ja Anton Wilhelm Arppe. Kirkko valmistui ilman tornia vuonna 1831. Carl Ludvig Engelin piirtämä torni valmistui sen päätyyn vuonna 1838. Se tekee koko kirkon vahvasti empire-tyyliseksi.

Jeesusta Getsemanessa kuvaavan alttaritaulun on maalannut taidemaalari Ingeborg Malmström. Kangasalan urkutehtaan valmistamissa uruissa vuodelta 1937 on 14 äänikertaa.

Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa.

Osoite: Koippurintie 9, Suodenniemi, Sastamala
14 kommenttia:

 1. Jotenkin vanhanajan tyylisen Jenkkikirkon näköinen. En tiedä onko tämä kaunis vai vähemmän, makuasia. Mutta silti vieraan näköinen, arkkitehtoonisesti kuitenkin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutenhan tuo on muodoltaan aika yksinkertainen, mutta tuo torni muuttaa sen ilmettä aika paljon. Kyll näitä tämä tyylisiäkin kirkkoja aina silloin tällöin näkee, vaikka ei ihan yleisintä perustyyliä olekaan. Kiitos Orvokki.

   Poista
 2. Kauniisti yksityiskohtia, ei kuitenkaan yli pramea.
  Tykkään kirkon levollisesta väristä.

  Puinen kirkko, niin varmaankin remontoitu useamman kerran, kun ikää on sikäli paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Remontoitu varmaankin on, mutta silti kuvaushetkellä pienen pintaremontin tarve näytti ilmeiseltä. Tosin sehän se on tilanne monen muunkin seurakunnan pikkukirkon kohdalla. Kuvissa se ei ehkä niin ilmene. :) Kiitos Liplatus.

   Poista
 3. Ylväs ja hieno kirkko ja etenkin tuo jälkeenpäin liitetty torni tekee siitä vasta kirkon. Tässä on rauhallista ja kaunista ornamenmiikka. Tykkäsin kovasti, hienosti kuvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tylsän näköinenhän tuo ilman tornia olisi, niin kuin moni muukin kirkko muuten. :) Kiitos Mustis.

   Poista
 4. 11 kirkkoa! Siinä saisi mun kirkkosarja melkoisen boostin!! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Tillariina! Muita sitten kun joskus kesällä menet sinne kuvailemaan, että ne kaikki 11 ovat melko laajalla alueella. Kilometrejä voi tulla hieman, mutta kyllä nuo varmasti päivän aikana kiertää kun aamulla aloittaa. Pääkirkko on tosi komea, iso ja erikoinen, tuplatornit ym. Tyrvään uudelleen rakennettu vanha kirkko taas tuhopoltostaan tunnettu. Mielenkiintoisia kohteita!

   Poista
 5. Kaunis kirkko ja hieno kuva jälleen. On kyllä monta kirkkoa kyseisellä alueella. Ei sen puoleen, Roomassakin niitä on palhon, yli 300 =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Roomassa toisaalta on asukkaitakin enemmän kuin koko Suomessa ja tässä seurakunnassa kokonaisuudessa n. 20 000. :)) En nyt tässä alkanut laskemaan, suhteellisesti verraten jos seurakunta olisi Rooman kokoinen. :) Seurakuntaliitokset noita kirkkoja ovat seurakuntaan tuoneet vuosien varrella, eikä niissä kaikissa välttämättä ole säännöllistä toimintaa. Kiitos Katinka.

   Poista
 6. Tämä on komea ja niin "kirkonnäköinen" kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Kyllä sen kirkoksi tunnistaa ilman opaskirjaa, mitä ei aina modernien luomusten kohdalla voi sanoa. :) Kiitos Aimarii.

   Poista
 7. Laatikko, laatikon päällä on ollut helppo rakentaa ja silti melkoisen näyttävä lopputulos. Hyvä kuva kirkosta kuten aina. Kun kuvaa katselee niin alkaa kaipaamaan taas kesää. Ps. oli muuten hyvä kuvankäsittely ohjelma luuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin se juju siinä, että tietää, millaisia laatikoita käyttää ja missä järjestyksessä. :)) Tuo torni lisää paljon näyttävyyttä. Kiitos Harry. PS. Hauskaa että vinkistä oli apua.

   Poista

Kiitos kommentistasi!