lauantai 23. tammikuuta 2016

Luhalahden kirkko

Luhalahti on yksi Ikaalisten kaupungin kylistä, tai kaupunginosaksiko sitä pitäisi sanoa? Maisemat ainakin olivat niin maaseutumaiset, ettei tuo oikeaoppinen nimitys oikein istu. Maisemiensa puolesta tämä on hienoa kumpuolevaa seutua. Kylässä sijaitsee oma kyläkirkko.

Kyläkirkoksi aika tyylikäs, vai mitä? Tämä valkoiseksi rapattu tiilikirkko valmistui vuonna 1934 paikkakuntalaisen arkkitehdin Bertel Strömmerin piirustusten mukaan. Rakennuttajana oli paikallinen, vuonna 1919 perustettu rukoushuoneyhdistys. Sittemmin kirkko on peruskorjattu vuonna 1969.

Alttaritaulun teemana on "Hyvä Paimen" ja sen on maalannut taiteilija Ilmari Heinonen. Taulu on vuodelta 1959. Kirkossa on pienet Kangasalan urkutehtaan 6-äänikertaiset urut vuodelta 1969. Kirkkoon mahtuu istumaan 150 henkilöä.

Mielenkiintoinen seikka on se, ettei kirkon yhteydessä ole lainkaan kellotapulia vaan sen ainoa vaskikello on sijoitettu kattoa korkeammalle nousevaan päätyhuippuun.

Kirkko sijaitsee korkealla mäellä ja on tieltä käsin sitä lähestyttäessä varsin näyttävän ja yllättävän suuren näköinen.

Osoite: Luhalahdentie 2199, Ikaalinen


8 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko on todella. Ja olipa ihana nähdä kesäisiä maisemai =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka. Se oli kaunis kesäinen ilta viime kesänä kun tuon kuvasin.

   Poista
 2. Aika jyhkeä, mukailtu vähän keskiaikaista tyyliä, mutta ei puhtaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Jo tuo suorakaidemuoto ilman tapulia on sitä vanhaa... Päädyt sen sijaan eivät, eivät oikein ikkuvatkaan. Nämä arkkitehtooniset ratkaisut ovat mielenkiintoisia. Kiitos Mustis.

   Poista
 3. Iso ja jykevä on todella kyläkirkoksi. Komealla paikallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ihmeen iso on kyläkirkoksi. Kiitos Aimarii.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Totta. Kyläkirkoksi yllättävän mahtipontinen. Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!