lauantai 5. joulukuuta 2015

Vaasan ortodoksinen kirkko

Hyvää itsenäisyyspäivän aattoa! Tämänkertainen kirkkokohde sijaitsee Vaasan kaupungissa ja se on ortodoksinen kirkkorakennus.

Kirkko on omistettu Pyhälle Nikolaokselle. Ortodoksisessa perinteessä kirkot usein nimetään jonkin pyhimyksen mukaan. Nikolaos oli Myran ensimmäinen piispa. Hänen kuolinpäivänä pidetään 6. joulukuuta 343, eli syntymäpäivä on huomenna.

Kirkon rakentamisesta tehtiin ensimmäinen suunnitelma vuonna 1849. Onneksi kirkkoa ei kuitenkaan oitis rakennettu, sillä se olisi todennäköisesti tuhoutunut samantien kun Vaasan kaupunki paloi maan tasalle vuonna 1852. Kun kaupunki rakennettiin uudelleen ja samalla siirrettiin seitsemän kilometrin päähän meren rantaan, sai kirkko uuden näyttävän paikan kupungin korkeimmalta paikalta Aleksanterin torilta, nykyiseltä Kasarmintorilta. Kirkko valmistui vuonna 1862. Se rakennettiin lääninarkkitehti Carl Axel Setterbergin piirustusten mukaan. Hän on palonjälkeisen Vaasan pääarkkitehti ja suunnitellut paljon rakennuksia, mm. Vaasan luterilaisen seurakunnan suuren pääkirkon.

Kirkon ikonostaasi (vastaa. lähinnä lut. kirkkojen alttaritaulua) on rakennettu Pietarin taideakatemian professorin G. Solnzevin piirustusten mukaan. Kirkko on ortodoksisen perinteen mukaisesti rikkaasti koristeltu maalauksin, ornamentein ja ikonein.

Kirkon valmistuminen on pitkälti erään paikallisen ortodoksin, kauppias Ivan Lisitzinin ansiota. Hän anoi keisarilta kahdesti turhaan lupaa kirkon rakentamiseen, kunnes kolmannella kerralla lupa vihdoin myönnettiin. Hän myös lahjoitti tai hankki enakkoon myös suurimman osan kirkon kalustuksesta ja sisustuksesta.

Lisitzin ei ehtinyt nähdä unelmansa toteutumista, sillä hän menehtyi 63-vuotiaana ennen kuin kirkoa oltiin millään tavalla rakentamassa.

Osoite: Kasarmintori, Vaasa
10 kommenttia:

 1. Huh, ompa upea kirkko. Komeampaa saa hakea, tykkäsin myös selkeästä kuvakulmasta:) Hyvää itsenäisyyspäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustis. Aika hyvä vertailukohde tälle on Uspenskin katedraali Helsingissä. Paljon samaa ja mikä vielä huomionarvoista, aika samaa vuosikertaakin!

   Poista
 2. Täydellinen postikorttiotos tyylikkään komeasta kirkosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii. Valotus oli erittäin vaikea sivuttaisessa ilta-auringossa.

   Poista
 3. Ihme, ettei ole korkeita puita tai naapuritaloja, autoista puhumattakaan kuvassa. Tai ei kai se mikään ihme ole, ei taida olla ihan keskellä keskustaa.
  Mutta komea tämä kirkko on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkko sijaitsee, kuten toossa tekstissäkin taisin mainita, kirkkopuistossa Kasarmintorilla. Siitä on Vaasan keskustorille ehkä vajaa kilometri. Rauhallinen paikka. Kiitos Orvokki.

   Poista
 4. Hienoa käsityötä parhaimillaan. Niin rakennuksessa kuin kuvassakin.

  VastaaPoista
 5. Näitä sinun kirkkokuvia täällä vihreänä katsellaan... ne ovat niin hyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Wild Child. Tässä kuvauksessa paistoi aurinko todella hankalasti. No, mukavahan se kun on haasteita. :))

   Poista

Kiitos kommentistasi!