lauantai 12. joulukuuta 2015

Kivijärven kirkko

Hieman vanhempi retrotunnelmaiseksi käsitelty pokkarikuva jostain vuosien päästä kertoo, että tällä kertaa kyseessä on perinteinen puinen ristikirkko, jonka kuvasin aikoinaan Keski-Suomen pakkasessa.

Tämä paikkakunnan kolmas kirkko rakennettiin vuonna 1874. Uusgotiikkaa edustavan puukirkon piirsi arkkitehti Theodor Decher. Rakennustöitä johti kirkonrakentaja Jaakko Kuorikoski. Hän oli johtamassa myös kirkon vieressä seisovan, edellisen kirkon yhteyteen rakennetun kellotapulin rakennustöitä 50 vuotta aikaisemmin, vuonna 1824.

Kirkko saattaa näyttää nopeasti katsomalla näyttää perusvaatimattomalta, mutta tarkemmin katsottuna siitä huomaa monia yksityiskohtia. Kannattaa klikata kuva täyteen kokoonsa ja katsoa sitä tarkemmin.

Alttaritaulu uusittiin 1930. Nykyisen on maalannut taiteilija Garl Bengts. Taulun lahjoitti seurakunnalle tuomari Toivo Anjala. Hämeen urkurakentamon valmistamissa uruissa vuodelta 1984 on 18 äänikertaa.

Kirkko on peruskorjattu useita kertoja. Viimeisin mittava peruskorjaus tehtiin vuosina 2000-2002. Yllä oleva kuva on todennäköisesti otettu pari vuotta tämän ajankohdan jälkeen.

Osoite: Keskustie, Kivijärvi
6 kommenttia:

 1. Niin on kaunis kuin "piparkakkukirkko".
  Hiukka häiritsee tuo vasemmalla oleva keltaisen kellotornin alaosa. Tai ei kai se luonnossa näin pistä silmään samalla lailla kuin kuvassa. Mutta lumi ja kirkko, kuinka hyvin ne sopiikaan keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki kommentista. Mikä sinua tarkalleen häiritsee tuossa kellotornin alaosassa, minusta se näyttää ihan ok?

   Poista
 2. Kodikkaan näköinen puinen kirkko.
  Näyttäis olevan kaksi eteistä?

  Montakohan kirkkoa olet esitellyt blogissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus kommentista. Ainakaan itse en tuosta kuvasta voisi päätellä mitään eteisten lukumäärästä. Jos tarkoitat tuota siipeä kuvaajaa kohti, niin se on kirkon sivusakara, joka kuuluu ihan kirkkosaliin ja siinäkin osassa on ihan penkit. Sen perässä oleva matalampi osa on se eteinen. Siis tämän sivusakaran eteinen. Taitaa kaksi muutakin lisäksi löytyä, niin kuin ristikirkoissa yleensäkin, mutta tosiaan, ne eivät kuvassa näy.

   Toisella sadalla ollaan jo pitkästi näissä kirkkoesittelyissä. :) Se selviää kategorioiden kohdasta "viikon kirkko (144)"

   Poista
 3. Aukko minulla tiedoissa. En osaa kunnolla paikantaa Kivijärveä. Nätin kirkon ovat siellä osanneet tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsopa tuota sijaintia vaikka Google mapsista. :) Aika harvoin muuten nuo kirkonrakentajat ovat mitenkään paikallisia. Tässäkin suunnittelijan sukujuuret ovat Ruotsissa Tukholmassa, vaikka hän meillä täällä suomessa pääelämäntyönsä tekikin. Rakennusmestari Kuorikoskihan on sen sijaan ihan supisuomalainen ja myös kirkonrakentajana ja -suunnittelijana meillä hyvin tunnettu.

   Varsinaisia kirkonrakentajia ei kovin montaa meillä ole historian saatossa ollut ja se on ollut ammattityötä ja käsityötä jos mikä. Oma lukunsa sitten ovat olleet kansanmiehet kirkonrakentajina. Niitäkin muutamia löytyy, työn laatuakin löytyy laidasta laitaan. :)

   Kiitos kommentista, Aimarii.

   Poista

Kiitos kommentistasi!