lauantai 15. elokuuta 2015

Ylivieskan kirkkoPitkä tauko on ohitse ja kirkkoesittelyt jatkuvat taas lauantaisin. Menneenä kesänä tältä saralta sain kuvailtua arkistojen täydennykseksi paitsi yhden harvinaislaatuisen ja ehkä hieman huvittavankin kirkon, myös muutamia suoranaisia arkkitehtoonisia helmiä. Ja vielä hyvällä säällä. :) Ne odottavat nyt julkaisuaan, materiaalia riittää vielä oikein hyvin lukemattomiin kirkkoesittelyihin ja nyt Katsotaan tämän viikon kohdetta.

Ylivieskan kirkko rakennettiin vuonna 1786. Aikana, jolloin kansanmiehet kirkonsuunnittelijoina saivat väistyä ammattilaisten tietä. Kirkon suunnitteli arkkitehti Pekka Raudaskoski ja sitä on sittemmin muuteltu, korjattu ja parannettu useaan kertaan.

Tämä hieman hymyn huulillekin kieliasultaan saava taulu kirkon rakennusteknisistä vaiheista löytyy eteistilasta heti torninpuoleisesta päädystä sisään astuttaessa. Ensimmäinen kirkko siis valmistui vuonna 1653, nykyinen 1786. Nykyisessä muodossaan kirkko edustaa uusgotiikkaa. Se sai nämä piirteet vuonna1892, jolloin kertaustyylit olivat muodissa.

Urkuparvi on kirkkoja kuvailevalle erittäin tärkeä paikka, koska sieltä saa yleensä parhaan näkymän alas kirkkosaliin. Parvelle kulku oli suoraan eteistiloista ja se oli kuin olikin auki, mikä ei suinkaan ole itsestäänselvyys.

Salin värimaailma on pelkistetty ja rauhallinen. Istumapaikkoja on 700 henkilölle. Alttaritaulussa on ehkä yleisin aihe, ristiinnaulittu, ja sen on maalannut alttaritaulumaalarina hieman harvinaisempi Sigurd Wettenhovi-Aspa. Taulu on vuodelta 1897.

Käännös parvella taaksepäin paljastaa kohtuullisen vaikuttavan näköiset urut. Näiden 35-äänikertaisten urkujen rakentaja on Kangasalan urkutehdas. Valmistumisvuosi on 1971.

Kirkkosalin pohjoisoven yläpuolella on kehystetty valokuva kirkon ensimmäisestä alttaritaulusta.

Hämmentävin asia löytyi noustessa kirkontorniin. Siellä sijaitsee Ylivieskan kirkon vanhaa irtaimistoa vuosisatojen varrelta ja koko museohuone on suunniteltu ikään kuin kirkkosaliksi penkkeineen, alttaripöytineen ja saarnastuoleineen.

Salin takaosassa nökötti jopa kirkon vanhojen urkujen soittopöytä. Sen päälle on tyylitelty vanhojen urkujen pillistöä, jonka alapuolella näytti oleva kokoelma vanhoja virsikirjoja.

Melkoinen historiallinen lisä tällainen museotila kirkkoon! Moni seurakunta saisi ottaa oppia.

Kirkon läheisyydessä virtaa upea Hamarinkoski monine siltoineen. Kirkkokin on kuvattavissa koskimaisemassa moneltakin suunnalta. Kuvauspäivänä sattui lämpöäkin olemaan ihan mukavasti...

Päivitys 27.3.2016:

Ylivieskan kirkko tuhoutui täydellisesti tuhopoltossa 26.3.2016. Mitään irtainta ei ehditty liekeiltä pelastaa. Palon sytyttäjä pidätettiin vielä samana iltana ja hän on poliisin mukaan jo myöntänyt teon. Valitettavasti kirkkoa se ei tuo takaisin Nyt tämä kaunis kirkko elää enää vain muistoissa. Olen järkyttynyt kirkon kohtalosta. Yritän tässä tilanteessa olla kiitollinen siitä, että ehdin kuvata sen viime kesänä. 
19 kommenttia:

 1. Upea kirkko myös Ylivieskassa ja onhan kaikki kirkot omalla tavallaan kauniita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita vastaan tullut monenlaisia. Jotkut ovat, mielestäni, joskus vähemmän kauniita.:) Tässä nyt on kyllä kaunis kirkko kyseessä. Kiitos Ronja.

   Poista
 2. Söpö kirkko, joka myös näyttää kirkolta, ja sisäpuoli on tosi kaunis. Kiva teksti tuossa taulussa, niin moneen kertaan koko kirkko uusittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mennyt ilmeisesti käsitteet "peruskorjaus" ja "uusinta" sekaisin. :) Kiitos Orvokki.

   Poista
 3. Komea kirkko ja kauniilla paikalla. Mielenkiintoinen tuo pikkumuseo.

  Ylivieskan kirkossa olen käynyt vuosikymmeniä sitten serkkupojan häissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli erikoinen paikka tuo kirkkomuseo. Ilmeisesti sitä ei vielä ollut kun tuolla kävit :) Kiitos Minttuli.

   Poista
 4. Tauko kannatti, Kirkkosarja pärähti tosi vahvasti käyntiin. Tulee varmasti paineita jatkojulkaisuille! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Esittelyt on tällä hetkellä tehty joulukuun alkuun saakka ja siellä on useampi mielenkiintoinen esittelyä tulossa, sisäkuviakin aina silloin tällöin. Eilen olin viimeksi kuvausreissulla, joka oli sekin oikein erityisen onnistunut kun pääsin kirkkoihin sisällekin. Mielenkiintoista materiaalia riittää. Enemmän paineita tulee ehkä näistä esittelyteksteistä, että pitävät paikkansa kun pahimmillaan on viisi eri lähdettä jotka kaikki puhuvat keskenään ristiin. :))

   Poista
  2. Kylläpä oli tänään surkea näky kun kävin paikalla, koko kauneus tuhkaa ja raunioita. Ei voi ymmärtää tällaisen kulttuurihistoriallisen kohteen tuhoamista. Terrorismia!

   Poista
  3. Eipä tätä olisi uskonut kun viime kesänä itsekin tuolla kameran kanssa kävin. Nyt tämä postaus on ylivoimaisesti kaikkien aikojen eniten katsottu blogissani ja ei ollenkaan sellaisesta syystä kuin toivoisin. Surkea juttu. PS. Jos sulla on tuoreita kuvia näytille, olisi mielenkiintoista silti nähdä..

   Poista
  4. Otin muutaman kuvan, pistän ensi viikolla blogiin kunhan kotiudun reissusta.

   Poista
 5. Mielenkiinnola seuraan kirkkoesittelyjäsi - historiaa parhaimmillaan. Urkurilla ainakin on oma vesipiste ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, tuota vesipistettä en huomannutkaan =D. Paranee vaan. :) Kirkot ovat mielenkiintoisia ja haasteellisia kuvattavia; Ensin saa etsiä sopivaa ulkokuvauspaikkaa, jota monesti rajoittaa puusto tai vasta-aurinko tai muut rakennukset. Sisäkuvissa taas monesti hämärä valaistus aiheuttaa ongelmia. Hyvässä lykyssä kuvaaja saa vielä kahvit kaupan päälle tiekirkossa. Sitten kuvankäsittelyssä on oma haaste yrittää oikoa vääristyneitä torneja yms. Ja ainahan tuossa on erilainen rakennus vastassa! Samalla pääsee myös käymään paikkakunnilla, joilla tuskin koskaan tulisi muuten käytyä. Itse olen näitä kuvaillut arkistoon kaikkiaan n. 500. Ja aina silloin tällöin valikoima täydentyy. Suosittelen lajia kaikille. Tämä on oikeasti hauskaa jos historiallisten rakennusten kuvaaminen kiinnostaa!

   Kiitos kommentista Wild Child.

   Poista
 6. prachtig gerestaureerd .pure vakmanschap.

  VastaaPoista
 7. Hei! Upeat kuvat ehdit onneksi ottaa Ylivieskan kirkosta. Voi miten surullista, että sitä ei enää ole. Saisinko lainata/linkata yhden kuvistasi Fb-sivuilleni? Kyse on tuosta urkukuvasta. Olen täältä urkutehtaan pitäjästä ja haluaisin ystävieni näkevän, millainen upea pala kotiseutuni historiaa jälleen menetettiin... :( Terv. Ykä Lepola, Kangasala

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ykä! Todella surullinen tapaus, en tahdo todeksi sitä vieläkään uskoa. Voit lainata tai linkata kyllä tuota kuvaa, mutta pidä tuo copyright kuitenkin näkyvissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!