lauantai 29. elokuuta 2015

Ilmajoen kirkko

Minulla oli hieman ongelmia tämän viitisen vuotta sitten otetun pokkarikuvan suhteen. Lopulta löysin eräänlaisen ratkaisun käsittelemällä kuvan aavistuksen retrohenkiseksi. Nyt puutteet eivät enää niin paljon pistä silmään ainakaan itseäni, vaikka ylivalotusta onkin. Kuvaupäivänä aurinko paistoi hyvin haasteellisesta suunnasta. Seuraavaksi kuitenkin itse kirkon esittelyyn.

Ilmajoen kirkko on perinteinen, monikulmainen ja -muotoinen puinen ristikirkko.  Sen on piirtänyt ja rakentanut kirkonrakentaja Matti Honka. Kirkko valmistui vuonna 1766 ja sen vieressä oleva tapuli  1804.

Kirkko on seurakunnan järjestyksessä kolmas kirkkorakennus. Sen sisätiloja on muuteltu useaan kertaan. Nykymuodossa kirkossa on 900 istumapaikkaa. Taidemaalari Alexandra Såltinin maalaama nykyinen kaksiosainen alttaritaulu on vuodelta 1879. Kangasalan urkutehtaan valmistamissa uruissa vuodelta 1951 on 34+1 äänikertaa.

Kirkon vieressä on hautausmaa, jonka laidalla on erikoisuutena arkkitehti Kauno S. Kallion piirtämä siunauskappeli vuodelta 1939. Tällainen on harvinaista hautausmailla, jotka on rakennettu kirkon yhteyteen. Hautaan siunaamiset kun toimitetaan silloin yleensä kirkossa.


Osoite: Kirkkotie 37, Ilmajoki


14 kommenttia:

 1. Olipa mukava nähdä kirkko jota ei ole koskaan nähnyt. Ja olit saanut kuvasta hienon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retrosävytys pelasti paljon. :) Kiitos Katinka

   Poista
 2. Ihan hyvä minunki mielestä. Enemmän tuo vino valotolppa häiritsi. Piti oikein miettiä tuota kirkko ja kappeli juttua ja kyllä! Näin se menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harry. Mukava jos pieni ylivalotus ei haittaa. Täytyypä tutkia mahdollisuuksia tuon valotolpan poistoon. :)

   Poista
 3. Hieno kuva kauniista kirkosta.

  VastaaPoista
 4. Varsin monimuotoinen kompleksi. Näihin kirkkoihin pitäisi itsekkin panostaa - niissä on paljon ulottuvuuksia. Seuraan kirkkosarjaasi mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Eipä taitaisi enää paljonkaan enempää saada viisteitä ja nurkkia. :) 1700-luvulla tällaista se oli parhaimmillaan. Kirkot ovat jotenkin mukavia kuvattavia kun autolla pääsee melkein viereen ja lähes poikkeuksetta rakennuskin on varsin näyttävä. :). Sisältä taas voi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista. Kiitos Wild Child.

   Poista
 5. Onpa komea kirkko ja hieno kuva!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on komea tyylissään. Kuvastakin tuli ilmeisesti vähän käsittelemällä kelvollinen. :) Kiitos Sirpa.

   Poista
 6. Kaunis kirkko, ei tavanomainen suorakaide kirkko. .-)
  Paljon mahtuu ihmisiä kirkonmenoihin.

  Karkaakohan tämäkin kommentti ennen kuin saan julkaistua...kaksi tuossa lähti jo kesken kirjoittamisen..;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on suhteellisen suuri tosiaan. Kiitos Liplatus.

   Poista
 7. Siinäpä on kaunis kirkko, mukavan "pullea" ja ulokkeellinen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!